Στην αντεπίθεση η Ρωσία, σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Μπάιντεν

Στην αντεπίθεση η Ρωσία, σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Μπάιντεν

Αδυναμία να ελέγξει τους εξτρεμιστές καταλογίζει στο Κίεβο η Μόσχα - Δείτε την ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από το Ντονέτσκ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη και η οποία είχε σκοπό να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση.

«Γίνονται βήματα –πάνω απ΄όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο– που όχι μόνο δεν τηρούν αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», είπε. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η φονική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής (χθες) κοντά σε μια ουκρανική πόλη η οποία ελέγχεται απο φιλορώσους αυτονομιστές δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η τροποποίηση αυτή ακολουθεί την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η ένταση στις ρωσόφωνες, ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Δείτε τι μεταδίδει από Ντονέτσκ ο Σωτήρης Δανέζης

Διάταγμα Πούτιν για τους Τατάρους
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως έχει υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Τάταροι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες που είχαν υποφέρει επί των ημερών του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν. «Έχω υπογράψει ένα διάταγμα για να αποκατασταθεί ο ταταρικός πληθυσμός της Κριμαίας, ο αρμενικός πληθυσμός, οι Γερμανοί, οι Έλληνες – όλοι εκείνοι που υπέφεραν στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν», δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνεδρία του Κρατικού Συμβουλίου.

Μέλη της ισχυρής μουσουλμανικής ταταρικής μειονότητας, που αριθμεί 300.000 ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας, έχουν αντιταχθεί στην προσάρτηση από τη Ρωσία, τον περασμένο μήνα, της κυρίως ρωσόφωνης περιοχής.

Στο Κίεβο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν θα φθάσει το απόγευμα απόψε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Θα συναντηθεί με μέλη της Ράντα, της Βουλής της Ουκρανίας, από διάφορα κόμματα και περιφέρειες καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά την διήμερη επίσκεψή του, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Κατά τις συναντήσεις αυτές ο Μπάιντεν θα «συζητήσει σχετικά με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας και να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, στην αποκέντρωση, στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και στη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο αντιπρόεδρος θα διαβουλευθεί επίσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και για κινήσεις με σκοπό να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας».

Ουκρανία: η Ρωσία έστησε το επεισόδιο
Νωρίς χθες Κυριακή τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια ανταλλαγή πυρών κοντά σε μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, θέτοντας εν αμφιβόλω μια ήδη εύθραυστη διεθνή συμφωνία η οποία έχει στόχο την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Το επεισόδιο πυροδότησε έναν πόλεμο λέξεων ανάμεσα στη Μόσχα και στην υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.

H ουκρανική αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «έστησε» το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών σήμερα κατά το οποίο φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στα ανατολικά της χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η αστυνομία αδυνατεί να διεξάγει επιχειρήσεις στο Σλαβιάνσκ από τότε που ένοπλοι φιλορώσοι πήραν τον έλεγχο της πόλης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 3 άνδρες σκοτώθηκαν σε ένα περιστατικό το οποίο υποψιάζεται ότι είχαν στήσει Ρώσοι πράκτορες.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι καμιά από τις δυνάμεις του δεν πραγματοποίησε μια επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας γύρω από το Σλαβιάνσκ, το οποίο περιέγραψε ως «την πλέον επικίνδυνη περιοχή στην Ουκρανία λόγω της παρουσίας στην πόλη ξένων σαμποτέρ και παράνομων ένοπλων ομάδων».

Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, «δε μπορεί κανείς παρά να υποψιασθεί βλέποντας την ταχύτητα με την οποία τα τηλεοπτικά συνεργεία από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα εμφανίστηκαν στο σημείο των πυροβολισμών…»

Διαβάστε περισσότερα: 

«Οι ΗΠΑ βάζουν στο μάτι τα 40 δισ. δολάρια του Πούτιν στην Ελβετία»!

Η ματωμένη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία