Στην «κόψη του ξυραφιού» η Ουκρανία

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Ουκρανία

Διαδηλώσεις στην Οδησσό και δύο ακόμη νεκροί στην Κραματόρσκ από συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών.

Κορυφώνεται η ένταση στην Ουκρανία μετά τα χθεσινά γεγονότα στην Οδησσό, όπου περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών της ουκρανικής κυβέρνησης και υποστηρικτές των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ ο ουκρανικός στρατός συνέχισε για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις ανακατάληψης περιοχών στα ανατολικά της χώρας που έχουν τεθεί υπό των έλεγχο των αυτονομιστών.

Στην Οδησσό εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών, που κατέληξαν με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο, όταν περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια της πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

 

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των φιλορωσικών ομάδων στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ άλλοι δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από διασταυρούμενα πυρά, είπαν αξιωματούχοι της διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Ένας ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο οποίος επικαλείται ιατρικές πηγές, ανέφερε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε και έχουν τραυματιστεί άλλοι δεκαεπτά άνθρωποι.

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά την διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν το αρχηγείο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. «Τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εθνοφρουράς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Ο Βασίλ Κρουτόφ, επικεφαλής του κέντρου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στην Κραματόρσκ. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Κρουτόφ είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι ακούγονται «πυρά όπλων» και μαίνονται «συγκρούσεις γύρω από την Κραματόρσκ. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και στις ανατολικές περιφέρειες δεν είναι απλώς ένα είδος πρόσκαιρης εξέγερσης, στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος».

Η Μόσχα ζητά από τις ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση του Κιέβου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ σήμερα. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενταθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει την διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

«Πιθανότητες για αυτό υπάρχουν ακόμη», ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, προϋποθέτουν όμως πως όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας θα εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και προϋποτιθεμένου ότι οι «τρομοκράτες» της οργάνωσης Δεξιός Τομέας θα χαλιναγωγηθούν.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ξεκάθαρα ότι εάν εκείνοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία συνεχίσουν να επεμβαίνουν στη διαδικασία των προεδρικών εκλογών (που είναι προγραμματισμένο να γίνουν την 25η Μαΐου), θα επιβληθούν διαφορετικές κυρώσεις, οι οποίες δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτές που έχουν επιβληθεί ως τώρα», προειδοποίησε από την πλευρά των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες «κυρώσεις σε τομείς» της ρωσικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του NATO, ο Δανός Άντερς Φο Ράσμουσεν, εκτίμησε ότι η Ρωσία διαπράττει «ένα ιστορικό λάθος» συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και δημοσιεύεται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας το οποίο κυκλοφορεί αύριο.

Η Μόσχα διαπράττει ένα «ιστορικό λάθος» που μπορεί να έχει «σημαντικές συνέπειες για τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση», τόνισε ο Ράσμουσεν και διευκρίνισε ότι ενδέχεται να επιβληθούν «πολύ σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι τα κράτη-μέλη του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου «δεν (εξετάζουν) τη στρατιωτική επιλογή» στην ουκρανική κρίση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους χθες Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη:

Η… No3 μάχη του Σλαβιάνσκ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τους νεκρούς της Οδησσού

Ελεύθεροι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία

Δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία – Τουλάχιστον 31 νεκροί στην Οδησσό