Τα νέα ηλεκτρικά supercars σπάνε κάθε ρεκόρ ταχύτητας

Τα νέα ηλεκτρικά supercars σπάνε κάθε ρεκόρ ταχύτητας
Driver Miroslav Zrncevic gestures next to Croatian electric supercar Rimac Nevera during the event "Fly over Rimac Nevera" at local airport in town Varazdin, in northern Coratia, on June 11, 2022. (Photo by Damir Sencar / AFP) Photo: AFP
Όλο και περισσότερα brands όπως η Lamborghini, η McLaren, η Aston Martin, η Bentley και η Rolls-Royce έχουν δεσμευτεί να γίνουν πλήρως ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

Της Jaclyn Trop

Η Bugatti Chiron Super Sport, αξίας 4 εκατ. δολαρίων, είναι ένα supercar του οποίου κάθε εξωτερική λεπτομέρεια είναι σχεδιασμένη για να προβάλλει τη δύναμή του – από τη χαμηλή, μακρόστενη σιλουέτα που μοιάζει να κινείται ακόμα και όταν στέκεται ακίνητη, μέχρι τους κεκλιμένους προβολείς LED που του δίνουν την επιθετική όψη ενός αρπακτικού. Το αυτοκίνητο εκτοξεύεται από το μηδέν στα 100 χιλιόμετρα / ώρα μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα, ενώ η έκδοση κουπέ “ultimate grand tourer” των 1.577 ίππων φτάνει τα 489 χιλιόμετρα / ώρα τελική.

Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί το κύκνειο άσμα της Bugatti όσον αφορά την εποχή των υψηλών οκτανίων∙ πρόκειται για το τελευταίο της όχημα αμιγούς εσωτερικής καύσης. Η Bugatti θα κατασκευάσει μόνο περίπου 80 από τα grand tourer πριν βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον χειροποίητο 16κύλινδρο κινητήρα των 8,0 λίτρων. Ο κινητήρας είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλον σε αυτοκίνητο παραγωγής – τετραπλάσιος από τους περισσότερους κινητήρες που κυκλοφορούν στο δρόμο. «Πιθανότατα θα παραμείνει το ταχύτερο αυτοκίνητο με κινητήρα πλήρους εσωτερικής καύσης», λέει ο COO, Cedric Davy. «Δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο».

Για τους κατασκευαστές hypercars και άλλων ultra-luxury οχημάτων υψηλών επιδόσεων, το 2022 σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Η μάχη για την κατασκευή μεγαλύτερων και πιο «τολμηρών» κινητήρων δίνει τη θέση της σε έναν πυρετώδη αγώνα για την ηλεκτροκίνηση. Πλέον, τα υπερσύγχρονα σπορ αυτοκίνητα δεν θα ανακοινώνουν την παρουσία τους με τον «βρυχηθμό» των μηχανών τους, ούτε θα  αφήνουν ένα σύννεφο ρύπανσης στο πέρασμά τους. Τα πολυπόθητα αυτοκίνητα του αύριο θα πλησιάζουν σιωπηλά, αφήνοντας πίσω τους σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Αυτή η υπερπολυτελής κλάση αυτοκινήτων, όπου τα μοντέλα πωλούνται από 250.000 δολάρια και πάνω, είναι ομολογουμένως μικροσκοπική. Το μεγάλο, ωστόσο, visibility της κατηγορίας και τα απαιτητικά πρότυπα σχεδίασης και επιδόσεων καθιστούν αυτές τις σπάνιες μάρκες ιδιαίτερα επιδραστικές για τον ευρύτερο κλάδο. Αν και άργησαν λίγο να μπουν στο παιχνίδι, το γεγονός ότι μεταβαίνουν σε ηλεκτρικά συστήματα κίνησης με μπαταρία δείχνει την ταχύτητα με την οποία πλέον αναδεικνύεται η ηλεκτροκίνηση σε νέα κανονικότητα.

Ορισμένα από τα ιερά τέρατα της αυτοκινητοβιομηχανίας – brands όπως η Lamborghini, η McLaren, η Aston Martin, η Bentley και η Rolls-Royce, που έχτισαν τη φήμη τους πάνω στην ταχύτητα και την ισχύ – έχουν δεσμευτεί να γίνουν πλήρως ηλεκτρικά μέχρι το 2030. Για να διευκολύνουν τους πελάτες τους στην ηλεκτρική εποχή, αρκετές εταιρείες ξεκινούν τη μετάβαση με plug-in υβριδικά που διανύουν μια μικρή απόσταση με ηλεκτρική ενέργεια πριν αντλήσουν ισχύ από τον βενζινοκινητήρα.

Όπως μπορούν να πιστοποιήσουν οι ιδιοκτήτες Tesla και άλλων mass-market ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι ηλεκτρικοί κινητήρες μπορούν να ξεπεράσουν τους βενζινοκινητήρες ως προς τη ροπή και την επιτάχυνση. Η έλλειψη του βουητού του κινητήρα μπορεί να κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φαίνονται πιο αργά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Οι επιδόσεις που μπορεί να σας δώσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ασύγκριτα καλύτερες από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, αν το κάνετε σωστά», λέει ο CEO της Lamborghini, Stephan Winkelmann. Και για τα υπερπολυτελή σεντάν και SUV, η διαμόρφωση των μπαταριών επιτρέπει μεγαλύτερες καμπίνες, ενώ παράλληλα διοχετεύει περισσότερη ισχύ για την υποστήριξη αξεσουάρ μέσα στο όχημα, όπως μεγαλύτερες οθόνες αφής ή περισσότερες συσκευές – έτσι ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να προσφέρουν και καλύτερες ανέσεις.

Οι αλλαγές αυτές τροφοδοτούνται από ευρύτερες οικονομικές τάσεις. Ολόκληρος ο κλάδος κατευθύνεται προς την ηλεκτροκίνηση, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σχεδιάζουν να επενδύσουν 330 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2025. Η κλιματική συνείδηση είναι ένας παράγοντας, όπως και η ζήτηση των πελατών. «Η νέα γενιά δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί μας αν δεν υποσχεθούμε βιωσιμότητα», προειδοποιεί ο Winkelmann.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες της κατηγορίας, προσθέτει ο Winkelmann, η μέση ηλικία των πελατών της Lamborghini μειώνεται ραγδαία, πιθανώς λόγω της αύξησης της περιουσίας νέων influencers και ανθρώπων που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα. Η Bentley Motors ανέφερε ότι πάνω από το 60% των πελατών της δήλωσαν το 2021 ότι θα οδηγούσαν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα – ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τόσο η Lamborghini όσο και η Bentley ανήκουν στον όμιλο Volkswagen και επωφελούνται από την επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εν λόγω εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση. Το επόμενο έτος, η Lamborghini θα λανσάρει το πρώτο της plug-in υβριδικό, ενώ θα ακολουθήσουν υβριδικά συστήματα κίνησης για το σπορ μοντέλο Huracán και το SUV Urus. Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα της μάρκας, πιθανότατα ένα τετραθέσιο κουπέ, έχει προγραμματιστεί να λανσαριστεί μέχρι το 2028, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει ένα ηλεκτρικό Urus με μπαταρία. Για να μην ξεχνούν οι οδηγοί ότι οδηγούν ένα αυτοκίνητο γνωστό για την «ωμή» ισχύ του, το brand αναπτύσσει έναν κινητήρα V-12 για να υποστηρίξει το υβριδικό σύστημα κίνησης. «Πρέπει να υπάρχει ένα DNA που να είναι αναγνωρίσιμο ως Lamborghini», τονίζει ο Winkelmann.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Bentley, εντωμεταξύ, έχει ήδη εισέλθει στην αγορά των υβριδικών αυτοκινήτων. Το βρετανικό brand λάνσαρε μια υβριδική έκδοση του σεντάν Flying Spur αξίας 213.000 δολαρίων νωρίτερα φέτος∙ σχεδιάζει να υβριδοποιήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό της μέχρι το 2024 και να λανσάρει το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα το επόμενο έτος. Το plug-in Flying Spur διατηρεί τις γνωστές επιδόσεις της μάρκας – μπορεί να πάει από το μηδέν στα 100 σε τέσσερα δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 285 χιλιόμετρα / ώρα. Προσφέρει επίσης ανέσεις όπως αναπαυτικά μαξιλάρια κεφαλής, δερμάτινα καθίσματα μασάζ, μια τεράστια οθόνη αφής για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και του ήχου και κομψό ξύλινο φινίρισμα.

Το Flying Spur αποτελεί παράδειγμα της ευρύτερης στρατηγικής των εταιρειών ultra-luxury ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εστιάζοντας όχι μόνο στην ισχύ αλλά και στην εμπειρία των επιβατών. «Όταν σκέφτεστε ένα υβριδικό, δεν θα πρέπει να δίνει την αίσθηση ενός Prius αλλά μιας Bentley», λέει ο Peter Bosch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bentley Motors.

Η Rolls-Royce, που ανήκει στον Όμιλο BMW, δεν ζητά από τους πελάτες της να σκεφτούν υβριδικά: πηγαίνει κατευθείαν σε μια αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα στην οποία θα βασίζονται όλα τα αυτοκίνητά της μέχρι το 2030. Θα λανσάρει το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα, το κουπέ Spectre, στα τέλη του επόμενου έτους – με τιμή λίγο πάνω από τα 400.000 δολάρια, η οποία θα συμβαδίζει με την υπόλοιπη γκάμα μοντέλων της Rolls-Royce.

Ο ιδρυτής της Charles Rolls, ο οποίος πειραματιζόταν με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήδη από το 1900, τα είχε ανακηρύξει καθαρά, αθόρυβα και απαλλαγμένα από οσμές και κραδασμούς, αλλά παραπονιόταν ότι η τεχνολογία φόρτισης απείχε ακόμη «πολλά χρόνια». Έναν αιώνα και πλέον αργότερα, οι υποδομές φόρτισης παραμένουν εμπόδιο. Αλλά για τους αγοραστές υπερπολυτελών αυτοκινήτων, λένε τα στελέχη, το άγχος για την αυτονομία δεν είναι κομβικής σημασίας. Είναι πιο πιθανό να βγάλουν τα showpiece οχήματά τους για μια σύντομη βόλτα στην πόλη ή, σπανιότερα, στην πίστα.

Η πρόταση της Bentley ή της Rolls-Royce στους πελάτες της είναι η αναβαθμισμένη σχεδίαση, η άνεση στην καμπίνα και η υψηλότερη ιπποδύναμη, ακόμη και αν αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες του κινητήρα. «Δεν ψάχνετε να νοιώσετε πολλά πλευρικά G με την Bentley σας», λέει ο John Loehr, γενικός διευθυντής του τμήματος αυτοκινητοβιομηχανίας στην εταιρεία συμβούλων AlixPartners.

Παρόλα αυτά, για όσους θέλουν να σανιδώσουν το πεντάλ του γκαζιού, πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής έχουν σημειώσει ρεκόρ ταχύτητας που ξεπερνούν κατά πολύ τους περισσότερους κινητήρες καύσης. Το 2019, μια Porsche Taycan σεντάν σημείωσε ρεκόρ γύρου για ηλεκτρικά οχήματα παραγωγής στη διαδρομή των 20 χιλιομέτρων στο φημισμένο Nürburgring της Γερμανίας, τερματίζοντας σε επτά λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Πέρυσι, ένα Tesla Model S Plaid ολοκλήρωσε την πίστα επτά δευτερόλεπτα ταχύτερα. «Βάλτε δύο αυτοκίνητα στη γραμμή εκκίνησης, και το ηλεκτρικό όχημα θα κερδίσει κάθε αγώνα drag και μάλιστα με διαφορά», λέει ο Loehr.

Οι καινοτομίες που έρχονται θα κάνουν τα ηλεκτρικά οχήματα ταχύτερα. Ο θρύλος των αγωνιστικών αυτοκινήτων της Formula 1, McLaren, θα λανσάρει φέτος το πρώτο της plug-in υβριδικό αυτοκίνητο παραγωγής – ένα σπορ αυτοκίνητο αξίας 225.000 δολαρίων που ονομάζεται Artura – και το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα το 2028. Η Ferrari, η οποία προσέφερε για πρώτη φορά ένα υβριδικό μοντέλο το 2019, θα παρουσιάσει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό όχημα το 2025. Η Aston Martin σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα το 2025, μετά το ντεμπούτο το 2024 του plug-in υβριδικού σπορ μοντέλου Valhalla με ισχύ 1.000 ίππων και κόστος περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ακόμα και το επόμενο μοντέλο της Bugatti θα είναι πιθανότατα υβριδικό. Έχοντας πουληθεί από τον Όμιλο Volkswagen στον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων Rimac Automobili πέρυσι, η Bugatti ετοιμάζεται να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της κροατικής startup στην ηλεκτροκίνηση. Μια κοινοπραξία με την Porsche θα συνδυάσει την τεχνολογία της Rimac και το “savoir faire” της Bugatti για την παραγωγή μπαταριοκίνητων Bugatti, λέει ο Davy. Αλλά προς το παρόν, προσθέτει, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του απολαμβάνουν ακόμα τον χαρακτηριστικό «βρυχηθμό» της βενζινοκίνητης Chiron.

Πηγή: Fortune.com