Τα πράγματα που δεν θα σας πει το αφεντικό αλλά ο μέντοράς σας

Τα πράγματα που δεν θα σας πει το αφεντικό αλλά ο μέντοράς σας
Photo:

Όταν η αλήθεια πονάει, αλλά σας κάνει καλό.

της Πένυ Χέρσερ*

Η αλήθεια πονάει, κι όμως η αλήθεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεστε να ακούσετε όταν οικοδομείτε μια καριέρα. Και ο μέντορας κάνει ακριβώς αυτό: σας προσφέρει συμβουλές χωρίς «λούστρο», βασισμένες όχι στην ωραιοποίηση αλλά στην ειλικρίνεια. Αυτού του είδους οι συμβουλές – που δεν μπορείτε να λάβετε από τους φίλους σας ή απ’ το αφεντικό σας – σας προσφέρουν γνώση που πραγματικά χρειάζεστε, αλλά και που κανένας δεν θέλει να σας προσφέρει.

Γιατί όμως χρειάζεστε έναν μέντορα να σας πει την αλήθεια (ακόμα κι αν αυτή πονάει);

Αν είστε όπως οι περισσότεροι φιλόδοξοι άνθρωποι, τότε έχετε υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από το μέσο όρο και μπορεί να είστε αμυντικοί όταν έρχεστε αντιμέτωποι με την κριτική. Αυτού του είδους η συμπεριφορά αποθαρρύνει τους ανθρώπους απ’ το να σας δώσουν ανατροφοδότηση. Συχνά, οι επιτυχημένοι άνθρωποι παραμένουν τυφλοί μπροστά στα λάθη τους. Τα βλέπουν στους άλλους, αλλά είναι τόσο απασχολημένοι που δεν μπορούν να τα εντοπίσουν στον εαυτό τους.

Αν, όμως, έχετε έναν μέντορα – ο οποίος να θέλει πραγματικά να σας δει να πετυχαίνεται – τότε μπορείτε να βελτιωθείτε μέσω της ανατροφοδότησης που θα προέρχεται απ’ αυτόν με τους κάτωθι τρόπους:

1) Ένας μέντορας μπορεί να σας παρακολουθήσει σε μια συνάντηση και να σας δώσει κατευθύνσεις ως προς τη συμπεριφορά, τον τόνο και την εν γένει στάση σας.

2) Ένας μέντορας μπορεί να ακούσει την μεμψιμοιρία σας και να σας εξηγήσει γιατί και πώς αυτό-περιορίζεστε με την αρνητική οπτική σας.

3) Ένας μέντορας μπορεί να αμφισβητήσει την έλλειψη αυτοπεποίθησης που μπορεί να σας χαρακτηρίζει, και να συζητήσει μαζί σας τη σημασία του να είναι κάποιος επιθετικός και διεκδικητικός.

4) Ένας μέντορας μπορεί να σας ενθαρρύνει όταν έχετε φτάσει στα όρια της εξάντλησης και είστε έτοιμος να «πετάξετε λευκή πετσέτα».

Όσο για μένα, οι μέντορές μου υπήρξαν πάντα ειλικρινείς υποστηρικτές μου, φροντίζοντας να επισημαίνουν τις στιγμές που γινόμουν άδικη ή αδύναμη ή παράλογη, και ενθαρρύνοντάς με όποτε είχα αμφιβολίες για τον εαυτό μου. Χωρίς τους μέντορές μου, τον Χάρβεϊ και τον Μπομπ, δεν νομίζω να γινόμουν ποτέ διευθύνουσα σύμβουλος – και μάλιστα επιτυχημένη – σε μια εταιρεία τεχνολογίας.

* Η Πένυ Χέρσερ είναι CEO της FirstRain.

Διαβάστε ακόμα: Εγώ γιατί δεν έχω μέντορα;