Τα τρία μεγάλα ζητήματα θα καθορίσουν την πολιτική της Fed

Τα τρία μεγάλα ζητήματα θα καθορίσουν την πολιτική της Fed
Photo: AFP

Τι δήλωσε η επικεφαλής της Τράπεζας, Janet Yellen.

Τρία μεγάλα ερωτήματα, μεταξύ αυτών το outlook για τον πληθωρισμό, θα κατευθύνουν τους αξιωματούχους της Federal Reserve, καθώς εξετάζουν το εάν η οικονομία των ΗΠΑ είναι πλέον αρκετά υγιής ώστε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αλλάξει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό η κ. Yellen, δήλωσε ότι ένας πολύ χαμηλός ρυθμός είναι πιο ανησυχητικός σε σχέση με την πυροδότηση μιας ανόδου των τιμών καταναλωτή εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed. Όπως είπε, την πιθανότητα ο πληθωρισμός ξεπεράσει κατά πολύ το στόχο της Fed του 2%, την αξιολογεί ως σημαντικά χαμηλότερη του ενδεχόμενου ο πληθωρισμός να επιμείνει σε χαμηλότερα του 2% επίπεδα.

Το σχόλιο αυτό υπογραμμίζει τα σχέδια της Fed να διατηρήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο χαμηλά για αρκετούς μήνες ακόμη, αν και η κ. Yellen, επιχείρησε να διατηρήσει ανοικτές τις επιλογές της κεντρικής τράπεζας. «Επειδή η πορεία της οικονομίας είναι αβέβαιη, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής χρειάζεται να παρακολουθούν με προσοχή για σημάδια που αποκλίνουν από το βασικό outlook και έπειτα να αντιδρούν με συστηματικό τρόπο», δήλωσε η ίδια.

Συμπληρωματικά με τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed πρέπει να παρακολουθούν το βαθμό της αδυναμίας της αγοράς εργασίας και άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία εκτός της αναμενόμενης πορείας της, είπε η Janet Yellen.

Ειδικότερα για το θέμα της αδυναμίας της αγοράς εργασίας, η κ. Yellen, επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει στο πλαίσιο της ομιλίας της στα τέλη Μαρτίου, λέγοντας ότι παρατηρεί πως η αδυναμία παραμένει σε άλλα μεγέθη πέραν των επίσημων στοιχείων για την ανεργία. Μεταξύ αυτών των δεικτών αδυναμίας συγκαταλέγεται η συμμετοχή στην αγορά εργασίας η οποία εξακολουθεί να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιθυμούσαν μια δουλειά πλήρους απασχόλησης αλλά προς το παρόν εργάζονται με καθεστώς μερικούς απασχόλησης, παραμένει υψηλός.

Όπως τόνισε, οι αξιωματούχοι της Fed πρέπει να επαγρυπνούν και για μη αναμενόμενο. Το ερώτημα που πρέπει συνεχώς να κάνουν είναι το «ποιο παράγοντες μπορούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη;».

Διαβάστε ακόμη:

«Έφαγε πόρτα» η Τζάνετ Γέλεν!

Μια κυρία στη FED