Το επιχειρηματικό «θαύμα» του Google Play

Το επιχειρηματικό «θαύμα» του Google Play
Photo:

Στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του έχει μεταμορφωθεί από μια συνήθη αγορά εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα σε κόμβο-μαμούθ για όλα τα μέσα.

του Τζέι Πι Μανγκαλιντάν

Οι πωλήσεις εφαρμογών, τηλεοπτικών εκπομπών, ηλεκτρονικών βιβλίων, μουσικής και παιχνιδιών μέσω του Google Play εξελίσσονται στο νέο big business του τεχνολογικού γίγαντα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Επικεφαλής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Google, Νικές Αρόρα, επισήμανε ότι εκτός από εφαρμογές, το Google Play πουλάει πλέον ψηφιακές ταινίες, τηλεοπτικά σόου και μουσική σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι κατέχουν τηλέφωνα και ταμπλέτες Android.

«Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται είναι τρομακτική», δήλωσε ο Αρόρα.

Η Google δεν αποκαλύπτει περαιτέρω στοιχεία γύρω από τις επιδόσεις του Google Play. Πάντως, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί δραματικά, όντας πλέον η δεύτερη πηγή εσόδων μετά τις διαφημίσεις.

Η εύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων είναι εξαιρετικής σημασίας για τη Google καθώς προσπαθεί να αντισταθμίσει την αναπόφευκτη πτώση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στο χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης. Η πώληση εφαρμογών και ψυχαγωγίας για κινητές συσκευές μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρούνται χαρούμενοι οι επενδυτές της Γουόλ Στριτ, παράλληλα με το να καθίσταται πιο ελκυστικό το λειτουργικό σύστημα σε καταναλωτές και κατασκευαστές συσκευών.

Ο Μαρκ Μέι, αναλυτής της Citigroup, προβλέπει ότι τα ετήσια έσοδα του Google Play θα αυξηθούν από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Βεβαίως, αυτά τα μεγέθη υπολείπονται συγκριτικά με τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια των πωλήσεων iTunes που ανακοίνωσε η Apple πέρυσι, αλλά η δυναμική του Android είναι αναμφισβήτητη.

Πλέον, τέσσερις στους πέντε κατόχους έξυπνων τηλεφώνων παγκοσμίως έχουν συσκευή Android – ένα μερίδιο αγοράς που είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε πριν από τρία χρόνια – σύμφωνα με το IDC. Εντωμεταξύ, το iPhone της Apple έχει μερίδιο αγοράς 15%.

Το Google Play ξεκίνησε το 2008 σαν app store, με το όνομα Android Market. Το 2012, συνενώθηκε με το Google Music και μετονομάστηκε σε Google Play.

Τον Ιούνιο, το εν λόγω κατάστημα εφαρμογών διέθετε 1,5 εκατομμύρια εφαρμογές, έναντι 1,2 εκατομμυρίων εφαρμογών του app store της Apple. Και ως προς την ψυχαγωγία, το Google Play διαθέτει πολλές πρόσφατες ταινίες και επεισόδια τηλεοπτικών σειρών για ενοικίαση ή πώληση, ευπώλητα e-books, περιοδικά και μουσική.

Ο στόχος είναι σαφής: να μπορούν οι χρήστες Android να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού τους περιεχομένου από το Play Store, όπου κι αν βρίσκονται.

«Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τι έχει καταφέρει η ομάδα του Google Play», εξηγεί ο Αρόρα. «Εννοώ ότι ήρθε από το πουθενά. Είναι μια καταπληκτική πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες, εφαρμογές και περιεχόμενο σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα:

Google: Η «κότα με τα χρυσά αυγά»

Οι «υπερήρωες» της Google κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Μεγάλη άνοδος στα έσοδα και τα κέρδη της Google