Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ψάχνουν για νέο αρχηγό

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ψάχνουν για νέο αρχηγό

Πλήγμα για στην ειρηνευτική διαδικασία ο θάνατος του επικεφαλής των Ταλιμπάν Μεχσούντ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Νέο αρχηγό αναζητούν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν μετά την επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σκότωσε τον πρώην επικεφαλής Χακιμουλάχ Μεχσούντ. Στο εσωτερικό της οργάνωσης έχει ξεσπάσει διαμάχη όσον αφορά την επιλογή του νέου τους αρχηγού, όπως δήλωσαν μέλη των ανταρτών. Το κεντρικό συμβούλιο των Πακιστανών Ταλιμπάν ανακοίνωσε χθες αρχικά ότι επιλέχθηκε για τη θέση ο Χαν Σάιντ, δεύτερος τη τάξει μέχρι τώρα. Όμως κάποιες ομάδες στο εσωτερικό του κινήματος αμφισβήτησαν την επιλογή αυτή, γι’ αυτό το λόγο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

«Το κεντρικό συμβούλιο ακούει τη γνώμη όλων των μελών του και των διοικητών», δήλωσε στέλεχος των ανταρτών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Η απόφαση ενδέχεται να πάρει χρόνο, γιατί τα μέλη της ‘σούρα’ (του κεντρικού συμβουλίου) αλλάζουν συνεχώς τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης» εξαιτίας των φόβων για νέα επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Πακιστάν χαρακτηρίζει ως «πλήγμα» στη διαδικασία ειρήνευσης την επίθεση των ΗΠΑ. «Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν θεωρεί αυτή την επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μια επίθεση εναντίον ενός ατόμου, αλλά μια επίθεση εναντίον της διαδικασίας ειρήνευσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τσόντρι Νίσαρ Άλι Χαν. «Τις τελευταίες επτά εβδομάδες προσπαθούσαμε βήμα βήμα να προχωρήσει η διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει σε ειρήνευση στο Πακιστάν και τι κάνατε;», διερωτήθηκε ο Χαν απευθυνόμενος στις ΗΠΑ. «Είτε η κατανόησή μας είναι πολύ περιορισμένη είτε φοβάμαι ότι οι Αμερικανοί έχουν να μάθουν πολλά σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτό το μέρος του κόσμου», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Νεκρός από επίθεση drone ο αρχηγός των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Ο Χαν διαμαρτυρήθηκε ότι από τη μία οι ΗΠΑ εκφράζουν την υποστήριξή τους στη διαδικασία ειρήνευσης στο Πακιστάν και από την άλλη σκοτώνουν τον ηγέτη της ομάδας με την οποία η πακιστανική κυβέρνηση θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υπονόμευσε τη διαδικασία ειρήνευσης. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το Πακιστάν και οι ΗΠΑ «έχουν κοινό στρατηγικό συμφέρον να τερματιστεί η βία των εξτρεμιστών». Όμως «το ερώτημα αν πρέπει να διαπραγματευτούν με τους Ταλιμπάν είναι μια εσωτερική υπόθεση του Πακιστάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μεχσούντ σκοτώθηκε την Παρασκευή στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μία ημέρα προτού η πακιστανική κυβέρνηση στείλει μια αποστολή για να εξετάσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, ώστε να τερματιστεί μια σύρραξη που διαρκεί εδώ και μία δεκαετία και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια διαδικασία συμφιλίωσης.