Θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας;

Θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας;

Δανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το σύμπαν είναι ανά πάσα στιγμή στα όρια της κατάρρευσης.

Αν ο μεγαλύτερος φόβος της ανθρωπότητας είναι ότι μπορεί να έρθει, κάποια στιγμή, το τέλος του κόσμου μας, ο κίνδυνος φαίνεται να έρχεται από αλλού· αν και με όχι τόσο διαφορετικό αποτέλεσμα. Η Γη δεν θα καταστραφεί από ανθρώπινη παρέμβαση, ούτε επειδή κάποια γεωλογικά ή ατμοσφαιρικά γεγονότα θα εξαφανίσουν τη ζωή. Το τέλος θα έρθει επειδή θα καταστραφεί ολόκληρο το σύμπαν.

Φυσικοί από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας δημοσίευσαν μελέτη στο Journal of High Energy Physics στην οποία υποστηρίζουν πως το σύμπαν είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει και να μετατραπεί σε μια μικρή μπάλα ύλης, απείρως μικρό και απείρως πυκνό. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα λεπτό. Μπορεί, όμως, να συμβεί και σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κανείς δεν ξέρει.

Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι μια ξαφνική και δραστική μεταβολή στις δυνάμεις που διέπουν το σύμπαν και τότε κάθε άτομό του θα γίνει ασύλληπτα βαρύ. Τα πάντα, από τον μικρότερο κόκκο άμμου μέχρι τον μεγαλύτερο πλανήτη, θα γίνουν άπειρες φορές βαρύτερα από όσο είναι σήμερα. Αυτό θα προκαλέσει τη σύμπτυξη στη μικρή μπάλα ύλης.

Διαβάστε ακόμη: Οι Ένγκελερτ και Χιγκς νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2013

Για όποιον μπορεί να καταλάβει, η διαδικασία ονομάζεται «μετάπτωση φάσεως» και θα συμβεί όταν κάποιες τιμές σε ένα πεδίο Χιγκς μεταβληθούν σε διαφορετικό νούμερο από εκείνο του υπόλοιπου σύμπαντος. Θα δημιουργηθεί μια κοσμική «φούσκα» που αν είναι αρκετά μεγάλη και αν η νέα τιμή της παράγει λιγότερη ενέργεια, η φούσκα θα μεγαλώσει και θα επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις με την ταχύτητα του φωτός. Όλα τα σωματίδια στο εσωτερικό της θα γίνουν πολύ βαρύτερα και θα σχηματίσουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν υπερμεγέθη κέντρα. Αυτό θα «καταπιεί» τελικά, αργά ή γρήγορα, ολόκληρο το σύμπαν.

Όμως οι επιστήμονες πάντα καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το να είναι η ανακάλυψή τους εντελώς λανθασμένη. Όπως επισημαίνουν, αν και η κατάρρευση του σύμπαντος είναι σήμερα πιο πιθανή από ποτέ, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να μη συμβεί ποτέ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, απαραίτητη προϋπόθεση για να συντελεστεί η καταστροφή, είναι το σύμπαν να περιέχει όλα τα γνωστά στοιχειώδη σωματίδια – και ειδικά το σωματίδιο Χιγκς. Αν όμως το σύμπαν περιέχει επίσης και άλλα σωματίδια που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, τότε η καταστροφή ματαιώνεται.

Διαβάστε ακόμη: Πιο κοντά το πρώτο διαστημικό ριάλιτι