Τι σημαίνει να «αναρρώνεις» από τον κορωνοϊό

Τι σημαίνει να «αναρρώνεις» από τον κορωνοϊό
epa08343145 A health worker checks the temperature of a driver who have permisson to enter the Istanbul on the D-100 state road at the enterance of Istanbul, Turkey, 04 April 2020. Turkish President Erdogan announced on 03 April the shutdown of borders of 31 cities in a bid to halt the spread of coronavirus. Turkey also suspended all international flights and all inter-city travels are subject to local authorities' permission as part of measures to prevent the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Naomi Xu Elegant

Εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από κορωνοϊό, ένα τρίτο πιο ελπιδοφόρο νούμερο ακολουθεί κι αυτό ανοδική πορεία: αυτό των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19, το οποίο την περασμένη Παρασκευή ξεπέρασε τους 219.000.

Μέχρι τώρα, υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο κρούσματα του κορωνοϊού και 53.000 θάνατοι από τον ιό παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης, η πανδημία δεν έχει κορυφωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι τα νούμερα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στις τρεις κατηγορίες του κορωνοϊού: κρούσματα, θάνατοι και αναρρώσεις.

Ο αυξημένος αριθμός των ατόμων που θεραπεύονται συνοδεύεται από πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το τι σημαίνει να αναρρώνεις από τον Covid-19. Τα ερωτήματα αφορούν τη μεταδοτικότητα ενός ασθενούς, την μετέπειτα ανοσία και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Πολλές πτυχές της κατάστασης του ασθενούς αφού αυτός αναρρώσει παραμένουν άγνωστες ή ασαφείς, και υπάρχει αμφιβολία ακόμα και για το κατά πόσο ο όρος «ανάρρωση» ισχύει στο πλαίσιο του κορονοϊού.

Ο ιατρικός ορισμός της «ανάρρωσης» εξαρτάται από τη νόσο, λέει ο Keiji Fukuda, κλινικός καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Με αρρώστειες όπως το κοινό κρύωμα, κάποιος θεωρείται ότι έχει επανέλθει όταν νοιώθει καλά. Με άλλες ασθένειες όπως η γρίπη C, οι ιατροί μπορούν να κάνουν εργαστηριακά τεστ για να καθορίσουν κατά πόσο κάποιος έχει αναρρώσει, επισημαίνει ο Fukuda.

Με τον Covid-19, «η δυσκολία είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που αισθάνονται οι ίδιοι καλά συνεχίζουν να έχουν τον ιό, βάσει των εργαστηριακών δεδομένων. Όταν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση της λοίμωξης με τα συμπτώματα του Covid-19, θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα του πώς θα πρέπει να ορίσουμε την «ανάρρωση» από τον ιό» τονίζει ο Fukuda. Για την ώρα «προσπαθούμε ακόμα να ορίσουμε τι σημαίνει να αναρρώνεις».

Κάποια πρώιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι φορείς του κορωνοϊού μπορεί να παρατηρήσουν κάποιες επιδράσεις στην υγεία τους, ακόμα και αφού το τεστ βγει αρνητικό. Οι ειδικοί στο Χονγκ Κονγκ που παρατήρησαν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και βγήκαν από το νοσοκομείο κατέγραψαν περιπτώσεις όπου είχε χαθεί μέρος της λειτουργίας των πνευμόνων από τον ασθενή και αυτός εμφάνιζε δυσκολία στην αναπνοή. Όμως, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πόσο εν τέλει διαρκούν αυτά τα προβλήματα.

Στο παρελθόν, μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων παρατηρήθηκε σε σοβαρά κρούσματα SARS και MERS – δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκαλούνται από κορωνοϊό – που χρειάστηκαν αναπνευστήρα. Οι ασθενείς με Covid-19 που χρειάζονται αναπνευστήρα (περίπου το 5% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) μπορούν να απολέσουν ένα μέρος της λειτουργίας των πνευμόνων, αλλά για την πλειοψηφία των ασθενών που θα επανέλθουν από μέτριες λοιμώξεις με Covid-19 «δεν θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις», όπως ανέφερε στο ABC News ο Δρ. Shu-Yuan Xiao, καθηγητής παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Πηγή: fortune.com