Τι συζήτησαν οι υπουργοί Απασχόλησης στο Λουξεμβούργο

Τι συζήτησαν οι υπουργοί Απασχόλησης στο Λουξεμβούργο

Οι θέσεις εργασίας και η κοινωνική συνοχή παραμένουν δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα στην Ε.Ε.

Τα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής κυριάρχησαν στο τελευταίο επί ελληνικής προεδρίας Συμβούλιο των υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση.

Οι υπουργοί ενέκριναν τις συστάσεις ανά χώρα που αφορούν στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, σηματοδοτώντας την επιτυχή ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2014.

Από τη συζήτηση προέκυψε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών, η άρση των αναντιστοιχιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και η ενίσχυση της συμβολής της εργατικής νομοθεσίας στην προσφορά περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με τις συντάξεις, από τη συζήτηση προέκυψε ότι η σύνδεση της θεσμοθετημένης ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής αποτελεί μια από τις επιλογές για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Όπου δει, θα πρέπει να μειώνεται το τυχόν χάσμα μεταξύ θεσμοθετημένης και πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης.

To Συμβούλιο ενημερώθηκε εξάλλου επί της Έκθεσης Προόδου για την πρόταση απόφασης σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι δεδομένης της αξιοσημείωτης προόδου που επιτεύχθηκε επί της Ελληνικής Προεδρίας είναι προς το συμφέρον των Κρατών-Μελών να επιτύχουν πολιτική συμφωνία το δυνατόν συντομότερο κατά την Ιταλική Προεδρία.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία», ένα από τα βασικά ζητήματα της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής «Πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια», ενώ κατά την απογευματινή συνεδρίαση οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ/ΟΝΕ, στη βάση εκθέσεων της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας.

Ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης ανέφερε πως η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης θα πρέπει να αντανακλάται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πολιτικής, άμεσες δράσεις με απτά αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών. Ώστε να μην αποτελεί ένα θεωρητικό κατασκεύασμα, αλλά συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής.

To Συμβούλιο επιπλέον ενημερώθηκε για τρεις Εκθέσεις Προόδου, αναφορικά με την πρόταση κανονισμού για το δίκτυο EURES, την πρόταση οδηγίας «για την ίση μεταχείριση των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» και την πρόταση οδηγίας για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

Επίσης, οι υπουργοί υιοθέτησαν τα συμπεράσματα «Γυναίκες και η οικονομία: Οικονομική ανεξαρτησία από την άποψη της μερικής απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης».

Κατά τη λήξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου, η Ιταλική Προεδρία – που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου 2014 – παρουσίασε το πρόγραμμα προτεραιοτήτων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, ευχαρίστησε τα κοινοτικά όργανα και τα Κράτη-Μέλη για την αγαστή τους συνεργασία και τη στήριξή τους στην επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας να πραγματοποιήσει πρόοδο και να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε σημαντικούς φακέλους για την πορεία ολοκλήρωσης της Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι «Πετύχαμε την ανάπτυξη εκείνων των εργαλείων και πολιτικών που μας βοηθούν να ανταποκριθούμε στις αγωνίες, τις ανάγκες, τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Στις ανάγκες για μια αξιοπρεπή διαβίωση, για ποιοτικές θέσεις απασχόλησης για όλους, για ευκαιρίες εξέλιξης στη διάρκεια του βίου για όλους μας».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εννοηθεί ως μια αλυσίδα με κρίκους, με τη δύναμη της αλυσίδας αυτής να εξαρτάται από τον αδύναμο κρίκο. Έτσι η αλληλεγγύη μεταξύ μας πρέπει να στοχεύει στους αδύναμους για να καταστήσουμε την αλυσίδα της Ευρώπης πανίσχυρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Αύξηση της απασχόλησης κατά 0,2% στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης στην ελληνική αγορά 

«Βουτιά» της απασχόλησης στην Ευρώπη