Το Brexit και το «μοιραίο» έτος 2017 για τη Μεγάλη Βρετανία

Το Brexit και το «μοιραίο» έτος 2017 για τη Μεγάλη Βρετανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2017 ήταν η χρονιά που άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες συνέπειες του Brexit.

Η Μεγάλη Βρετανία το 2016 ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η έξοδός της αναμένεται να επισημοποιηθεί το 2019. Όμως, το 2017 ήταν η χρονιά που ο αντίκτυπος του Brexit άρχισε να γίνεται πραγματικά αισθητός: Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν το 2017, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε δραματικά, και η αγορά ακινήτων βρέθηκε σε στασιμότητα.

Επιπλέον, η Βρετανία έπαψε να είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο Kallum Pickering, επικεφαλής οικονομολόγος στη Berenberg Bank, είπε ότι η οικονομία της χώρας «θα έπρεπε να βρίσκεται σε ανοδική πορεία εξαιτίας της τρέχουσας ανοδικής τάσης παγκοσμίως. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε την ευκαιρία, με τον ρυθμό ανάπτυξής του να μειώνεται».

Η ρίζα του προβλήματος έγκειται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016, που οδήγησε σε ραγδαία μείωση της αξίας της λίρας.

«Οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν μετά την ψήφο για το Brexit επειδή, αρχικά, τίποτε δεν άλλαξε πραγματικά», είπε ο Howard Archer, οικονομικός σύμβουλος της EY.

Η πτώση του νομίσματος, όμως, σύντομα μεταφράστηκε σε υψηλότερες τιμές των εισαγόμενων αγαθών. Ο πληθωρισμός, ο οποίος στην αρχή του χρόνου ήταν 1,8%, εκτοξεύθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο. «Ο πληθωρισμός άρχισε να κινείται ανοδικά πέρυσι και πλέον υπάρχει συνεχής πίεση στην καταναλωτική δαπάνη», τονίζει ο Archer.

Οι μισθοί, εντωμεταξύ, αυξήθηκαν μόλις κατά 2,2% κατά μέσο όρο το 2017. Η συμπίεση αυτή έχει κάνει τους καταναλωτές φτωχότερους, σε πραγματικούς όρους, καθώς έχουν λιγότερο ρευστό να ξοδέψουν σε αγορές.

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης νοιώθουν πλέον κι αυτές την πίεση. Η καταναλωτική δαπάνη σε καταστήματα μειώθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση. Η Visa αναμένει μείωση της δαπάνης τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων για πρώτη φορά από το 2012.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν επίσης ένα κάκιστο έτος. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν στη Βρετανία μειώθηκε κατά 4,6% τον Νοέμβριο, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την οργάνωση που εκπροσωπεί τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων της χώρας.

Τέλος, η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά ακόμα και η αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Για παράδειγμα, περίπου 65.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον κλάδο της λιανικής από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Brexit μέχρι σήμερα.

Οι προοπτικές ανάκαμψης είναι μάλλον ισχνές, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται πλέον στη δεύτερη φάση τους, που αφορά τους μελλοντικούς όρους εμπορίου.

Οι ενώσεις των βιομηχάνων λένε ότι απαιτείται σαφήνεια. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο εάν επιλεγεί η προοπτική του σκληρού Brexit.

Δείτε ακόμη: Το σχέδιο της Τράπεζας της Αγγλίας να κρατήσει τις ξένες τράπεζες μετά το Brexit