Το Facebook ετοιμάζεται να υποδεχτεί την εικονική πραγματικότητα

Το Facebook ετοιμάζεται να υποδεχτεί την εικονική πραγματικότητα

Η δημοφιλής σελίδα κοινωνικής δικτύωσης προετοιμάζεται για έναν κόσμο που τα βίντεο δεν είναι μονοδιάστατα.

Πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google και η Microsoft, καταστρώνουν εδώ και καιρό τα σχέδιά τους για την έλευση της εικονικής πραγματικότητας στην καθημερινότητά μας μέσω των 360 μοιρών βίντεο. Προκειμένου να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής και να αντεπεξέλθει στην επερχόμενη πλημμύρα των νέας τεχνολογίας βίντεο, το Facebook έχει αναπτύξει τη δική του τεχνολογία για τη ροή αυτών των βίντεο.

Όπως αποκάλυψαν στελέχη της εταιρείας σε ένα τεχνολογικό συνέδριο την Πέμπτη, έχουν περάσει πολύ χρόνο δουλεύοντας την τεχνολογία των 3d βίντεο, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας. Το πιο εντυπωσιακό με τα βίντεο εικονικής πραγματικότητας είναι πως οι θεατές μπορούν να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο.

Αναμένοντας τους χρήστες του να «ανεβάσουν» βίντεο 360 μοιρών, το Facebook έχει αναπτύξει τεχνικές επεξεργασίας και κωδικοποίησης βίντεο για να βοηθήσει αποτελεσματικά την μετάδοση των εικόνων. Επειδή τα βίντεο αυτά είναι πολύ πιο «βαριά» από τα κοινά βίντεο, το Facebook έπρεπε να βρει έναν τρόπο να μειώσει το φορτίο των διακομιστών και τελικά τα κατάφερε.

Το Facebook έχει εργαστεί και στο παρελθόν πάνω σε παρόμοιες τεχνικές . Αυτή τη φορά, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που προέκυπταν από το «ανέβασμα» βίντεο 360 μοιρών, ανέπτυξε μία μέθοδο που περιλαμβάνει το «σπάσιμο» του βίντεο σε κομμάτια.

Για παράδειγμα, όταν θα παρακολουθείτε ένα βίντεο από τον Πύργο του Άιφελ, όταν βλέπετε το μνημείο-ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας, τα γύρω κτίρια θα εμφανίζονται μόνο στο περιφερειακό οπτικό σας πεδίο. Όταν θα γυρίζετε το κεφάλι σας προς αυτά, τότε θα φαίνονται μεγαλύτερα και ευκρινέστερα.