Το Ιράν δείχνουν οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία – «Παράλογες» οι κατηγορίες δηλώνει η Τεχεράνη

Το Ιράν δείχνουν οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία – «Παράλογες» οι κατηγορίες δηλώνει η Τεχεράνη
epa07839933 US Secretary of State Mike Pompeo delivers remarks to members of the news media at the State Department in Washington, DC, USA, 13 September 2019. Secretary Pompeo met with Foreign Minister of Brazil Ernesto Araujo, during which he took the opportunity to commend Brazil's support of Israel and recognition of opposition leader of Venezuela Juan Guaido. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μία «άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό ανεφοδιασμό» από ιρανικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες το βράδυ το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.

“Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (…) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό”, είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη”.

Η επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προκάλεσε πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της χώρας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει “τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση”, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Το Ιράν απέρριψε σήμερα ως «παράλογες» τις κατηγορίες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. «Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, αφήνοντας να εννοηθεί πως είχαν στόχο να δικαιολογήσουν «μελλοντικές δράσεις» εναντίον του Ιράν. Για τον Μουσαβί, τα σχόλια αυτά έχουν στόχο «να πλήξουν τη φήμη μιας χώρας ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις εναντίον της».

Αναφερόμενος στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν, ο Μουσαβί εκτιμά σε ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «προφανώς μετέτρεψαν την πολιτική αυτή σε πολιτική του μέγιστου ψεύδους εξαιτίας των αποτυχιών τους».

«Προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν   

Οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν και οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.

Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της Aramco, προστίθεται στο κείμενο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να διατηρήσει τον ανεφοδιασμό των πετρελαιαγορών, μετά την επίθεση. “Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο τη σημερινή επίθεση σε ενεργειακές υποδομές κρίσιμης σημασίας” ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρί σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Οι βίαιες ενέργειες εναντίον πολιτικών περιοχών και υποδομών κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία το μόνο που κάνουν είναι να εμβαθούνουν τη διαμάχη και τη δυσπιστία”, πρόσθεσε.

Ο Ντιρί επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε νωρίτερα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του εξέφρασε την υποστήριξή του.

Προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης: Οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων

Ένας διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης αύξησε σήμερα την ένταση δηλώνοντας πως οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων, αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι πραγματοποιεί επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η οργάνωση των Χούτι της Υεμένης, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, ανακοίνωσε πως επιτέθηκε χθες, Σάββατο, σε δύο εργοστάσια πετρελαίου της Aramco στην καρδιά της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, βγάζοντας εκτός μάχης πάνω από το μισό της πετρελαϊκής παραγωγής του βασιλείου.

«Οι πάντες θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλες οι αμερικανικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα τους σε απόσταση έως 2.000 χιλιομέτρων γύρω από το Ιράν βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων μας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δήλωσε επίσης πως «το Ιράν ήταν ανέκαθεν έτοιμο για έναν πόλεμο πλήρους έκτασης», χωρίς να αναφερθεί στις χθεσινές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters