Το «πράσινο» fund του Μπιλ Γκέιτς

Το «πράσινο» fund του Μπιλ Γκέιτς
Photo:

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη θέτει σε λειτουργία το σχέδιο «καθαρή ενέργεια».

Ο ιδρυτής της Microsoft και γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, Μπιλ Γκέιτς, είναι έτοιμος να ανακοινώσει το επόμενο εγχείρημα του, το οποίο δεν είναι άλλο από το Breakthrough Energy Coalition, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι.

Πρόκειται για ένα fund το οποίο θα χρηματοδοτείται από μία ομάδα πολυεκατομμυριούχων επενδυτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. «Οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουμε σήμερα, όπως η αιολική και η ηλιακή, έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και θα μπορούσαν να είναι το μονοπάτι το οποίο μελλοντικά θα οδηγήσει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Όμως, δεδομένου του μεγέθους της πρόκλησης, θα πρέπει να εξερευνήσουμε τα πολλά διαφορετικά μονοπάτια – και αυτό σημαίνει ότι πρέπει επίσης να εφεύρουμε νέες προσεγγίσεις», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς σε ανακοίνωσή του.
Μεταξύ των επενδυτών και υποστηρικτών του Μπιλ Γκέιτς σε αυτό το εγχείρημα είναι ο CEO της Alibaba, Τζακ Μα και ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Δεν έχει τεθεί συγκεκριμένος στόχος συγκέντρωσης κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, όμως το ταμείο αναμένεται να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή καθαρής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

Το fund αναμένεται να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό και να επικεντρωθεί σε πέντε βασικούς τομείς: στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην αποθήκευση, στη μεταφορά, στις βιομηχανικές χρήσεις και στη γεωργία.