Τουρισμός για όλους!

Τουρισμός για όλους!

Επίσημη παρουσίαση της πιστοποίησης ACCESSIBILITY PASS για προσβάσιμα ξενοδοχεία.

Με την παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η επίσημη παρουσίαση του ACCESSIBILITY PASS στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, παρουσία εκπροσώπων φορέων των ατόμων με αναπηρία, τρίτης ηλικίας και του ξενοδοχειακού χώρου.

Το ACCESSIBILITY PASS είναι ένα διεθνές πρότυπο πιστοποίησης, που κατατάσσει την προσβασιμότητα των ξενοδοχείων, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις υποδομές, τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τις δεξιότητες του προσωπικού. Στόχος του είναι πρακτικά να προσφέρει συγκεντρωμένες χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα των πιστοποιημένων ξενοδοχείων, ώστε τα άτομα με ανάγκες προσβασιμότητας – δηλ. άτομα με κινητική, οπτική, ακουστική, ή νοητική αναπηρία και ηλικιωμένοι να μπορούν εύκολα να επιλέξουν ένα ξενοδοχείο που εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες. Οι πληροφορίες που αφορούν τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία δημοσιεύονται online στο www.accessibilitypass.org/hotels.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η προσβασιμότητα των υποδομών για τα άτομα με αναπηρία κατέχει ξεχωριστή θέση στο εθνικό σχέδιο τουρισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις και να μεριμνούμε για την απρόσκοπτη και αξιοπρεπή πρόσβαση των συνανθρώπων μας στις διακοπές, στην ψυχαγωγία, στη γνωριμία με τις ομορφιές της Ελλάδας», γεγονός που δημιουργεί ευθύνες στον τουριστικό κλάδο αλλά και ευκαιρία επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε επίσης ότι το Υπουργείο εξετάζει τις δυνατότητες χρηματοδοτικής παρέμβασης με ευρωπαϊκούς πόρους για την αναβάθμιση των σχετιζόμενων με την προσβασιμότητα τουριστικών υποδομών που θέλουν να αποκτήσουν σήμα προσβασιμότητας ενώ εξήρε την πρωτοβουλία ACCESSIBILITY PASS.

Το ACCESSIBILITY PASS αναπτύχθηκε από τον Ελληνικό φορέα πιστοποίησης PEOPLECERT, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και ενσωματώνει έξι διεθνώς αποδεκτά εθνικά πρότυπα, όπως επίσης βέλτιστες πρακτικές που έχουν προκύψει από Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχει αξιολογηθεί και φέρει την έγκριση 18 φορέων σχετικών με την προσβασιμότητα από 9 ευρωπαϊκές χώρες και ελέγχεται διαρκώς από Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, το οποίο αποτελείται από ειδικούς σε θέματα προσβασιμότητας για ΑμεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας από 4 χώρες. Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο www.accessibilitypass.org.

Στην εκδήλωση ο κ. Κωνσταντίνος Κεσεντές, Γενικός Διευθυντής της PEOPLECERT, υπογράμμισε τη σημασία της πιστοποίησης της προσβασιμότητας των ξενοδοχείων, ούτως ώστε η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών ενός ξενοδοχείου προς Όλους να είναι αντικειμενική και αξιόπιστη. Τόνισε επίσης ότι η πιστοποίηση ACCESSIBILITY PASS έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στη διεθνή ξενοδοχειακή αγορά, το γεγονός δε ότι ξεκινά την εφαρμογή της από την Ελλάδα δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον Ελληνικό τουρισμό.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε το ACCESSIBILITY PASS Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που αναπτύχθηκε και λειτουργεί το ACCESSIBILITY PASS, καθώς και τα πρωτότυπα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για την επί τόπου μέτρηση, αποτύπωση και αξιολόγηση των χαρακτηριστικών προσβασιμότητας ξενοδοχείων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ατόμων με ανάγκες προσβασιμότητας
• Σπύρος Σταυριανόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών (ΠΑΣΥΠΚΑ)
• Γιάννης Κωστάκης, Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης
• Νικόλαος Γαλάνης, Διαχειριστής της ΜΚΟ Ανάπτυξης της Ποιότητας Ζωής των Εμποδιζόμενων Ατόμων ΔΡΩ
• Δρ. Ελίζαμπεθ Μεσθεναίου, Διαχειριστής της ΜΚΟ 50και Ελλάς, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Γήρανσης (IFA)
χαιρέτισαν την πρωτοβουλία ACCESSIBILITY PASS και μίλησαν για την αξία της προσβασιμότητας των ξενοδοχείων για Όλους.

Τα ξενοδοχεία που έλαβαν σχετική πιστοποίηση
Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα ανάπτυξης συστημάτων πιστοποίησης, για την επαλήθευση του ACCESSIBILITY πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οποίας πιστοποιήθηκαν 19 ξενοδοχεία και 164 άτομα. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν πιστοποιητικά στα ξενοδοχεία:

• ALEXANDER THE GREAT Beach Hotel
• ALKYON Resort Hotel & Spa
• ALMIRA Hotel
• ARION Resort & Spa
• ATHENAEUM INTERCONTINENTAL Athens
• CORFU MARE Boutique Hotel
• CROWNE PLAZA ATHENS City Centre
• DOMOTEL LES LAZARISTES
• DOMOTEL XENIA VOLOS
• ELEFSINA Hotel
• ELEON Grand Resort & Spa
• ERIA Resort
• HOLIDAY INN ATHENS Attica Avenue
• MAKEDONIA PALACE
• NOVOTEL ATHENS
• SOFITEL ATHENS Airport
• THERMAE SYLLA Spa
• THE WESTIN ATHENS
• XENIA OURANOUPOLIS

Σχετικά με την PEOPLECERT
Με περισσότερες από 3.500.000 εξετάσεις σε 110 χώρες, η PEOPLECERT προσφέρει διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, όπως ITIL®, PRINCE2® και το πλήρες χαρτοφυλάκιο του Global Best Practice, ISO 20000, ISO 27000 και IASSC Lean Six Sigma σε 22 γλώσσες, μέσω ευέλικτων και ασφαλών εξεταστικών συστημάτων. Η PEOPLECERT προσφέρει επίσης μία σειρά υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, που αποσκοπούν να παρέχουν μια εμπειρία απλούστερης εξέτασης και περιλαμβάνουν απομακρυσμένη επιτήρηση, εγγραφή σε εξετάσεις, e-πιστοποιητικό και επαλήθευση πιστοποιητικών.

Σχετικά με το ΕΚΕΤΑ
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε ερευνητικές περιοχές όπως: Ενέργεια, Περιβάλλον, Νέα Λειτουργικά Υλικά, Βιομηχανικές Διεργασίες, Πληροφορική, Τηλεματική, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Αγροβιοτεχνολογία, Επιστήμες Υγείας, Μηχανοτρονική, Αγροτεχνολογία καθώς και σε διαθεματικές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και σημαντικές διακρίσεις.