Τράπεζα Αττικής: Ύποπτα «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό ρεκόρ

Τράπεζα Αττικής: Ύποπτα «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό ρεκόρ

Τι περιλαμβάνει το πόρισμα – «φωτιά» για την τράπεζα για δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια.

Δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια, φέρεται να καταγράφονται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για την Attica Bank, που αναμένεται να παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές τις επόμενες ημέρες. Τον έλεγχο στην Τράπεζα Αττικής διενήργησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα δάνεια αυτά πήγαν κυρίως προς κατασκευαστικές εταιρίες για την χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής(οδικά, λιμενικά), τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται.
Στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνονται και χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, ενώ εντύπωση προκαλούν ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές που κατά πληροφορίες έχουν δοθεί σε συγκεκριμένους ομίλους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αποτελεί γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από κυβερνητικούς -και όχι μόνο- κύκλους, να μη θιγούν οι ισορροπίες στην τράπεζα σε επίπεδο διοίκησης, διαδικασία που κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο τέλος Μαρτίου του 2016, η Τράπεζα Αττικής εμφάνιζε «κόκκινα» δάνεια 57%, όταν ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις άλλες τράπεζες διαμορφωνόταν στο 45%. Σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια στην Τράπεζα Αττικής φτάνουν το 60%.

Οι εξελίξεις στην τράπεζα σχετίζεται ,για τους γνωρίζοντες τα πράγματα, με την έφοδο των ελεγκτών στην οικία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς την ίδια μέρα επρόκειτο να συνεδριάσει η ΤτΕ και να απορρίψει όπως και έγινε τους προτεινόμενους για την διοίκηση της τράπεζας κ. Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγλου.

Ωστόσο γρήγορα οι τόνοι έπεσαν, και ειδικά μετά την χθεσινοβραδυνή συνάντηση Τσίπρα-Στουρνάρα ενω και το θέμα του ΔΣ της Τράπεζας Αττικής άρχισε να ομαλοποιείται με την ανακοίνωση της συμφωνίας για το νέο ηγετικό δίδυμο της Attica Bank με τον Θόδωρο Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη (που ήθελε η κυβέρνηση ως διευθύνοντα σύμβουλο) στη θέση όμως του μη εκτελεστικού προέδρου.

«Το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη Βουλή. Ακούγονται πολλά για το ρόλο τη τράπεζας Αττικής, η οποία μπορεί να παίζει σήμερα το ρόλο που έπαιζε μια άλλη τράπεζα στο παρελθόν, την εποχή του Κοσκωτά. Ζητάμε λοιπόν από τον κ. Στουρνάρα και την Τράπεζα της Ελλάδας να στείλει το πόρισμα στη Βουλή, να δούμε λοιπόν και ποιοι είναι οι φίλοι του νέου καθεστώτος που συνεχίζουν να παίρνουν θαλασσοδάνεια» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ όταν ρωτήθηκε για τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα αλλά και τις πληροφορίες για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρηματιών από την Τράπεζα Αττικής.