Τράπεζες από… άμμο

Τράπεζες από… άμμο

Το γλυπτό του Χουάνγκ Γιονγκ Πινγκ από άμμο είναι ένα σχόλιο στην αμφιλεγόμενη ζωή του αρχικού κτιρίου της HSBC. 

«Bank of sand, sand of bank» λέγεται το έργο του Χουάνγκ Γιονγκ Πινγκ που εκτίθεται αυτή την περίοδο στη γκαλερί Gladstone στη Νέα Υόρκη.

Είναι ένα ακριβές αντίγραφο του κτιρίου που έκτισαν οι Πάλμερ και Τέρνερ, το 1923 (προηγουμένως, εκεί φιλοξενείτο η τράπεζα HSBC). Αντίγραφο από άμμο, συνολικού βάρους 20 τόνων.

Η HSBC υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, και κάποτε την έλεγαν «ένα από τα πλουσιότερα κράτη της Ασίας, αν όχι του κόσμου». Υπήρξαν σκάνδαλα σχετικά με τον οργανισμό ότι ασχολείται με «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Συνήθως, στην άμμο φτιάχνουμε κάστρα. Εξ ου και η έκφραση «κάστρα στην άμμο». Το γλυπτό του Χουάνγκ Γιονγκ Πινγκ – από ασταθείς κόκκους άμμου και τσιμέντο – είναι ένα σχόλιο στην αμφιλεγόμενη ζωή του αρχικού κτιρίου, από την οικοδόμησή του έως τις μέρες μας. Αρχικά, ήταν ένα νεοκλασικό κτίριο. Μετά τη μαοϊκή επανάσταση του 1940, στέγασε υπηρεσίες της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κίνας. Τη δεκαετία του ’90, στέγασε αναπτυξιακή τράπεζα της Πουντόνγκ, της περιοχής της Σαγκάης που είναι στην αντίπερα όχθη από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το κτίριο είδε αλλαγές, είδε περιόδους αστάθειας. Όλες όμως, οι προηγούμενες χρήσεις του – αρχιτεκτονικό ορόσημο, κυβέρνηση, τράπεζα – παραπέμπουν σε ισχύ και σταθερότητα.