Τριάντα νέες δωρεές από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Τριάντα νέες δωρεές από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Δωρεές στον τομέα του Πολιτισμού, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Παιδείας.

Τριάντα νέες δωρεές ύψους 26,5 εκατ. ευρώ στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υγείας ενέκρινε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Επτά νέες δωρεές θα πραγματοποιηθούν στον τομέα του Πολιτισμού, με κύριους άξονες την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις τέχνες. Μεταξύ άλλων, θα υποστηριχθεί η δημιουργία και η λειτουργία Ορχήστρας Νέων από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η ορχήστρα θα στελεχωθεί με μουσικούς ηλικίας 18- 25 ετών.

Επίσης, θα υποστηριχθούν η έκθεση «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής», που θα διοργανώσει το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, η συμμετοχή δύο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών σε πρόγραμμα φιλοξενίας στην Τοσκάνη στο Siena Art Institute και η διοργάνωση συνεδρίου για τον Ελ Γκρέκο τον Ιανουάριο του 2015 από το Ίδρυμα «The Frick Collection» στη Νέα Υόρκη.

Στον τομέα της Υγείας, το Ίδρυμα ενέκρινε οκτώ νέες δωρεές, που θα καλύψουν διάφορες ιατρικές ανάγκες, με κυριότερη τη δωρεά για την αντικατάσταση των γραμμικών επιταχυντών ακτινοθεραπείας και τη σχετική εκπαίδευση προσωπικού σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του εξωτερικού και το Εθνικό Πρόγραμμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας σε επτά δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, το 67% των γραμμικών επιταχυντών στην Ελλάδα είναι τεχνολογίας άνω των δέκα ετών, ενώ στα επόμενα τρία χρόνια το 80% των μηχανημάτων θα είναι τεχνολογίας άνω των δέκα ετών, την ώρα που ο εξοπλισμός θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 10- 15 χρόνια. Επίσης, κανένα από τα δημόσια ιδρύματα υγείας στην Ελλάδα δεν είναι εξοπλισμένο με τα σύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας IMRT και IGRT, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κέντρα.

Στον τομέα της Παιδείας θα γίνουν οκτώ νέες δωρεές, με έμφαση στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων. Θα χρηματοδοτηθούν 14 υποτροφίες για τα επόμενα δύο χρόνια στο Ίδρυμα Fulbright, ενώ θα υποστηριχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους σε συνεργασία με ιδρύματα των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί επτά νέα προγράμματα στηρίζοντας τις πλέον ευπαθείς ομάδες μέσα από πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της φτώχειας και μέσω της προώθησης του εθελοντισμού. Στους ωφελούμενους συγκαταλέγονται οι ΜΚΟ «Praksis», «Volunteer 4 Greece» και «Caritas Athens» και η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Κεφαλονιάς.

Διαβάστε ακόμα:

Κτίζοντας την Αθήνα του 21ου αιώνα

Μια βιβλιοθήκη για όλους!

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ένα «εργοτάξιο» τέχνης