Τσαμάζ: Όποιος δεν μπει στο τρένο θα μείνει εκτός αγοράς

Τσαμάζ: Όποιος δεν μπει στο τρένο θα μείνει εκτός αγοράς

Πώς ο ΟΤΕ κατάφερε να μετασχηματιστεί σε ισχυρό τεχνολογικό παίχτη.

Στον τρόπο που ο ΟΤΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση και να μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας αιχμής αναφέρθηκε ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ το 2010, όταν ο οργανισμός βρισκόταν σε ένα φαύλο κύκλο με δανεισμό 4,3 δις ευρώ , χάνοντας 10% έσοδα ετησίως και μισό εκατομμύριο πελάτες.

Σε ομιλία του στην 5η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, την οποία συντόνισε η Αναστασία Παρετζογλου Brand Manager του Fortune, ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως χάρη στο σχεδιασμό μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής και άμεσης ανάληψης δράσης, ο ομιλος έκανε focus στην τεχνολογική υπέροχη, τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη, την εξεύρεση νεων πηγών εσόδων, τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους, καθώς επίσης και στην υιοθέτηση μιας σύγχρονης στρατηγικής ανθρώπινου δυναμικού.

«Αξιοποιήσαμε τα περιουσιακά μας στοιχεία και μειώσαμε τον τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα χτίσαμε μια νέα εταιρική εικόνα και μπήκαμε σε νέες αγορές, όπως για παράδειγμα η συνδρομητική τηλεόραση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ υπενθύμισε ότι το 2017 τα έσοδα του ομίλου άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 85% τραπεζικού δανεισμού, ενώ η μείωση του λειτουργικού κόστους διαμορφώθηκε στο 30%. Να σημειωθεί πως μέχρι το 2022 θα υλοποιηθούν επενδύσεις 2 δις ευρώ που θα αφορούν οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας.

«Προετοιμάζουμε την εταιρεία για την ψηφιακή οικονομία επιδεικνύοντας προσαρμογή και γρήγορη αλλαγή».

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τη χαρακτήρισε ως εύθραυστη. Οπως είπε η χώρα χρειάζεται όραμα και σχέδιο δράσης. Θα πρέπει να αφήσει πίσω τις νοοτροπίες του παρελθόντος εκμεταλλευόμενη πλήρως την 4η βιομηχανική επανάσταση.

«Σήμερα θα ενεργοποιήσουμε τις οπτικές ίνες στο σπίτι. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν αναγκαίος για ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο και επετεύχθη».

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε αργά ως χώρα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις που δεν επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα, λέγοντας πως όποιος δεν ανεβεί στο τρένο σε λίγα χρόνια θα βρεθεί εκτός αγοράς.

«Πρέπει να έρθουν ξένες επενδύσεις αλλά και αυτό έχει ένα όριο. Οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας τα νέα τεχνολογικά εργαλεία θα πρέπει να αναζητούν μόνες τους τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο εξωτερικό» κατέληξε.