Τσίπρας και Κέλερ «έκλεψαν» την παράσταση

Τσίπρας και Κέλερ «έκλεψαν» την παράσταση

Πώς είδε ο διεθνής τύπος το χθεσινό ευρωντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την Κομισιόν. 

Ως θετική αξιολογούν πολλά διεθνή ΜΜΕ την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο χθεσινό ευρωντιμπέιτ.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μιλά για μια εμφάνιση όχι αντιευρωπαϊκή, αλλά κατά της λιτότητας. Το DPA σημειώνει πως ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το πείραμα της Ελλάδας έδειξε πως το φάρμακο επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενούς, ενώ επιτέθηκε στα τρία μεγάλα κόμματα, τους Σοσιαλιστές, τους Κεντροδεξιούς και τους Φιλελεύθερους, ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ευρωσκεπτικισμού. «Ο κόσμος επικρίνει την Ευρώπη και πρέπει να τους δώσουμε μια προοπτική» δήλωσε.

Το Reuters, αναφέρει πως παρά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο υποψήφιος με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, υποστήριξε πως το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έχει αποτύχει. «Αυτό που έγινε στην Ελλάδα, δεν είναι success story, αλλά κοινωνική τραγωδία και δεν πρέπει να επαναληφθεί αλλού στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι χρειάζεται μία ευρωπαϊκή λύση για το χρέος και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις πολιτικές λιτότητας και να ενισχύσουν τις πολιτικές για ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έκλεψε την παράσταση» αναφέρει δημοσίευμα του European Voice, λέγοντας πως η ελληνική εμφάνιση είχε ενδιαφέρον γιατί ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Αριστεράς από την Ελλάδα ήταν ο μόνος από τους υποψηφίους που δεν προέρχεται από τον κλειστό «χώρο» των Βρυξελλών, ενώ οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι στην Ευρωβουλή και ο κ. Γιούνκερ ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Το άρθρο αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε κυρίως για την Ελλάδα, χωρίς να αναφέρει κάτι για την ευρωπαϊκή πολιτική και κάνοντας συνεχή αναφορά στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα – εξ’ ου και ήταν «ταιριαστό» πως μίλησε στα ελληνικά – όπως αναφέρει. Προσθέτει πως το μήνυμά του απευθυνόταν κυρίως στο ελληνικό ακροατήριο και όχι στο ευρωπαϊκό ενώ δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο τον πρότεινε. Παρόλα αυτά είχε μερικά εύστοχα «χτυπήματα», σημειώνει το άρθρο.

Δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει ότι ήταν δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσος κόσμος παρακολούθησε την αναμέτρηση καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην ΕΕ δεν το έδειξαν. Στη Μεγάλη Βρετανία, το BBC βρήκε λίγο χώρο στο κανάλι της Βουλής ενώ στη Γερμανία το έδειξε η Deutsche Welle, στα αγγλικά, όπως σημειώνει. Δεν ήταν το πρώτο ντιμπέιτ για τους υποψήφιους προέδρους της Κομισιόν, αλλά ήταν το πρώτο με όλους τους υποψήφιους.

«Όλοι ενάντια στον Γιούνκερ» γράφει η ισπανική Εl Pais, σημειώνοντας ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία εκπροσωπεί με έναν τρόπο το μοντέλο που ακολούθησε η ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι η τηλεμαχία γινόταν πιο ενδιαφέρουσα όσο περνούσε η ώρα. Ιδίως όταν άρχισαν και οι βολές: ο Σουλτς τα έβαλε με τη Μέρκελ, ο Τσίπρας ρώτησε τον Γιούνκερ για τις Κάννες και τις προσπάθειες να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα-Ιταλία.

Η βελγική Le Soir γράφει: «Ο Φερχόφστατ υπερασπίστηκε την δημοσιονομική πειθαρχία». Η εφημερίδα τονίζει τον κεντρικό ρόλο που είχε το θέμα της οικονομίας στη συζήτηση και παραθέτει αυτά που είπε ο Βέλγος υποψήφιος (και πρώην πρωθυπουργός της χώρας) για την Ελλάδα: για τα βάσανά της φταίνε «οι κακοί πολιτικοί και οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν κόμματα».

O γαλλικός Τύπος αναφέρεται επίσης στον κεντρικό ρόλο που έπαιξε στην τηλεμαχία το ζήτημα της λιτότητας στην Ευρώπη. O ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν η απουσία των σλόγκαν τύπου «έξω από το ευρώ», ίσως γιατί -όπως εκτιμά- όλοι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση. Για τον Ζαν Κατρεμέρ νικήτρια του ντιμπέιτ ήταν η Σκα Κέλερ, «αλλά και ο Τσίπρας τα πήγε θαυμάσια».

To BBC στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι ο Γκι Φερχόφστατ ήταν ο πιο ζωντανός και έντονος ακόμα και όταν δεν μιλούσε, ενώ ο Σουλτς είχε τοποθετηθεί στη μέση του πάνελ, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει πιο «προεδρικό». Για τον ίδιο η Σκα Κέλερ κέρδισε το περισσότερο χειροκρότημα από την αίθουσα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung και η Sueddeutsche Zeitung περιορίζονται στην περιγραφή του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, που επικεντρώνεται στην «σκληρή στάση εναντίον του Πούτιν» που ζήτησαν οι υποψήφιοι. «Οι επικεφαλής υποψήφιοι έχουν να πουν πολλά για την ‘ευρωκρίση’ και τις αδυναμίες της ΕΕ, ωστόσο κανείς δυστυχώς δεν τολμά να καταθέσει ένα σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης μετά την κρίση. Παρόλα αυτά, το ντιμπέιτ συνιστά δημοκρατική πρόοδο», επισημαίνει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Η γερμανική πολιτική επιθεώρηση εντοπίζει το «δίλημμα της χθεσινής αντιπαράθεσης» στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ «γατζώθηκαν» σε εκείνη την πτυχή της κρίσης, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε ύφεση: στην χρηματοοικονομική κρίση και «ξεχνούν την πολιτική κρίση με την οποία εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι». Και το Der Spiegel διερωτάται: «Πώς να λειτουργήσει μια Ευρώπη, στην οποία 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά; Πώς να λειτουργήσει μια Ευρώπη στην οποία ενισχύονται από αριστερά και από δεξιά οι λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές; Πώς να λειτουργήσει μια Ευρώπη διασπασμένη σε οφειλέτες και δανειστές…».

Η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) διακρίνει εκρηκτικό δυναμικό στο ντιμπέιτ. «Ακόμη και το ερώτημα σε ποια γλώσσα θα γινόταν η συζήτηση προκάλεσε βαβυλωνιακή σύγχυση… Έτσι οι τηλεθεατές βίωσαν πόσο κουραστική είναι μια ευρωπαϊκή συζήτηση, στην οποία τον τελευταίο λόγο έχουν οι διερμηνείς», επισημαίνεται σε σχετικό σχόλιο.

«Όταν ο Φερχόφσταντ υπενθύμισε στον Έλληνα Τσίπρα ότι δεν είναι η ΕΕ υπεύθυνη για την εξαθλίωση στην χώρα του, άναψε πράγματι κάτι σαν αντιπαράθεση αναφορικά με την αλληλεγγύη και τα όριά της», διαπιστώνει το σχόλιο, προσθέτοντας ότι «θίχθηκαν πολλά σημαντικά θέματα στα 90 λεπτά της τηλεμαχίας: ουκρανική κρίση, νεανική ανεργία και πρόσφυγες». Έντονη έγινε η συζήτηση όταν οι πέντε υποψήφιοι υποστήριξαν από κοινού το αίτημα ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν να είναι ένας από αυτούς… Πολλά από τα σημεία που θίχθηκαν ήταν αναμενόμενα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η Κέλερ κατηγόρησε την εξουσία των λομπιστών στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και ο Τσίπρας την ισχύ της γερμανίδας καγκελαρίου. Ο Γιούνκερ εξήγησε ότι θέλει να δημιουργήσει μια Ευρώπη, την οποία να μπορούν να ερωτευθούν πάλι οι πολίτες, ενώ ο Σουλτς εμφανίστηκε αυτάρεσκος δηλώνοντας ότι οι τηλεθεατές είχαν μπροστά τους τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν…». Επαρκούν όλα αυτά για να εμπνευσθούν οι ευρωσκεπτικιστές πολίτες και να ψηφίσουν, διερωτάται το σχόλιο και απαντά: «Πιθανότατα όχι». Τέλος, αναφέρεται ότι πολλοί επικρίνουν το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν στο ντιμπέιτ οι δεξιοί λαϊκιστές. «Αλλά ευθύνονται οι ίδιοι, καθώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε σε έναν κοινό υποψήφιο», επισημαίνεται στο σχόλιο.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιούνκερ: «Ο Τσίπρας δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός»

Ο «most tweeted leader» του ντιμπέιτ είναι ο Τσίπρας

Πώς η Μέρκελ δέχτηκε το «ότι χρειαστεί» του Ντράγκι για το ευρώ