Tσίπρας – Μέρκελ: Τι συμφώνησαν για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Tσίπρας – Μέρκελ: Τι συμφώνησαν για το κλείσιμο της αξιολόγησης
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Μάλτα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Οι δυο ηγέτες υποστήριξαν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Περίπου 15 λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Βαλέτα το πρωί της Παρασκευής. Ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσαν επί τάπητος την πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες Τσίπρας και Μέρκελ συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φλεβάρη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσφυγικό.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, ειδικότερα δε όσον αφορά την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Το προσφυγικό και το κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.