«Βουτιά» στο ευρώ μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι για QE και ανάπτυξη

«Βουτιά» στο ευρώ μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι για QE και ανάπτυξη

Η υποτίμηση των προβλέψεων του Σεπτεμβρίου έφερε άμεση αντίδραση στις αγορές.

 

Σημαντική πτώση σημείωσε το ευρώ κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο τέλος του χρόνου, αλλά και τις αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,3 μονάδες έναντι του δολαρίου στα 1,1332 δολάρια και μισή μονάδα έναντι της λίρας, στις 89,53 πένες.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2018 και 2019 στο 1,9% και 1,7% αντιστοίχως, από 2% και 1,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Παρά ταύτα η ΕΚΤ ανακοίνωσε και επισήμως ότι τερματίζεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (QE) στο τέλος του έτους, θέτοντας έτσι τέλος, σε μία ιστορικής σημασίας πολιτική, για την τόνωση ευρωπαϊκής οικονομίας .

Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, «ο κίνδυνος στο μέτωπο της ανάπτυξης έχει επιδεινωθεί». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι, που προς το παρόν δεν έχουν διαταράξει την ισορροπία του συστήματος, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό περιβάλλον. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν κυρίως τις επιπτώσεις από το κύμα προστατευτισμού που τείνει να επικρατήσει στο διεθνές εμπόριο, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κράτη που κατατάσσονται στις αναδυόμενες αγορές. Επιπροσθέτως, αρνητικά επηρεάζει την ανάπτυξη η μεγάλη αστάθεια που εμφανίζουν οι χρηματαγορές.

Αποκλίσεις από το στόχο του 2% εμφανίζει και ο πληθωρισμός καθώς η νεότερη πρόβλεψη τον εμφανίζει να απομακρύνεται από το στόχο τόσο φέτος όσο και το 2019 και να κινείται με ρυθμό 1,6% έναντι 1,7% που προέβλεπε η ΕΚΤ στις φθινοπωρινές προβλέψεις, ενώ για φέτος προβλέπεται να κλείσει στο 1,7% έναντι 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.