Βρέχει χρήμα για το OpenAI. Η Microsoft επενδύει 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία πίσω από το ChatGPT

Βρέχει χρήμα για το OpenAI. Η Microsoft επενδύει 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία πίσω από το ChatGPT
Photo: pixabay.com
Η Microsoft έβαλε... φωτιά στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και τώρα επενδύει ακόμη περισσότερο.

Η Microsoft επενδύει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, της οποίας το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT έβαλε …φωτιά στο διαδίκτυο από την παρουσίασή του τον Νοέμβριο, συγκεντρώνοντας μέσα σε λίγες ημέρες περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες και πυροδοτώντας μια νέα συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο.

Η Microsoft, η οποία επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην OpenAI το 2019 και επένδυσε ξανά το 2021, επιδιώκει να αποκτήσει ένα εσωτερικό πλεονέκτημα σε μερικά από τα πιο δημοφιλή και προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ανταγωνίζεται τις Alphabet Inc., Amazon.com Inc. και Meta Platforms Inc. για να κυριαρχήσει στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.

Η OpenAI χρειάζεται τη χρηματοδότηση της Microsoft και την ισχύ του υπολογιστικού νέφους για να επεξεργαστεί τεράστιους όγκους δεδομένων και να τρέξει τα ολοένα και πιο πολύπλοκα μοντέλα που επιτρέπουν σε προγράμματα όπως το DALL-E να δημιουργούν ρεαλιστικές εικόνες με βάση μια χούφτα λέξεις και το ChatGPT να δημιουργεί εκπληκτικά ανθρώπινο κείμενο συνομιλίας σε απάντηση σε προτροπές ή ερωτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διαμορφώσαμε τη συνεργασία μας με την OpenAI γύρω από μια κοινή φιλοδοξία να προωθήσουμε με υπευθυνότητα την έρευνα αιχμής για την τεχνητή νοημοσύνη και να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα», ανέφερε ο Σάτια Ναντέλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, σε μια δήλωση η οποία περιγράφει λεπτομερώς την επένδυση, αλλά δεν αποκαλύπτει το ποσό. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες, δήλωσε ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος πολλών ετών.

Το ChatGPT έχει κατακτήσει τη φαντασία ενός μεγάλου αριθμού χρηστών για την ικανότητά του να μιμείται τον τρόπο με τον οποίο μιλούν και γράφουν οι πραγματικοί άνθρωποι. Η αλλόκοτη αληθοφάνειά του έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητά του να αντικαταστήσει τους επαγγελματίες συγγραφείς και να κάνει τις εργασίες των μαθητών για λογαριασμό τους. Το εργαλείο έχει επίσης χαρακτηριστεί ως πιθανή απειλή για την κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα αναζήτησης της Google.

Η OpenAI σημείωσε τη Δευτέρα ότι χρησιμοποιεί την υπηρεσία Azure της Microsoft που βασίζεται στο cloud για την εκπαίδευση όλων των μοντέλων της και ότι η επένδυση της Microsoft θα της επιτρέψει να επιταχύνει την ανεξάρτητη έρευνά της. Η Azure θα παραμείνει ο αποκλειστικός πάροχος cloud για την OpenAI, δήλωσε η εταιρεία.

Όπως και με την προηγούμενη επένδυση της Microsoft στην OpenAI, μεγάλο μέρος της αξίας της συμφωνίας θα λάβει τη μορφή της παροχής από τη Microsoft στην OpenAI της υπολογιστικής …ιπποδύναμης του Azure που απαιτείται για την εκτέλεση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης της, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Η συμφωνία έχει μια περίπλοκη δομή, επειδή οι επενδυτές στην OpenAI είναι περιορισμένοι ως προς την απόδοση της επένδυσής τους, δεδομένου ότι πρόκειται για μια capped-for profit εταιρεία. Η Microsoft θα λάβει σχεδόν το ήμισυ των οικονομικών αποδόσεων της OpenAI μέχρι να αποπληρωθεί η επένδυσή της μέχρι ένα προκαθορισμένο ανώτατο όριο, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Όλα τα κέρδη πέρα από αυτά που οφείλονται στους επενδυτές και τους εργαζομένους επιστρέφονται στην OpenAI, η οποία διοικείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό OpenAI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Microsoft νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι σχεδίαζε να προσθέσει το ChatGPT στο Azure και ανακοίνωσε την ευρεία διαθεσιμότητα της υπηρεσίας Azure OpenAI, η οποία αποτελούσε επιλογή για περιορισμένο αριθμό πελατών από το 2021 που παρουσιάστηκε. Η υπηρεσία παρέχει στους πελάτες του cloud της Microsoft πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία της OpenAI, όπως το γλωσσικό σύστημα GPT-3.5 στο οποίο βασίζεται το ChatGPT, καθώς και το μοντέλο Dall-E για τη δημιουργία εικόνων από prompts κειμένου. Αυτό επιτρέπει στους πελάτες του Azure να χρησιμοποιούν τα προϊόντα OpenAI στις δικές τους εφαρμογές που εκτελούνται στο cloud.

Η ίδια η Microsoft χρησιμοποιεί επί του παρόντος τη γλώσσα τεχνητής νοημοσύνης του προγραμματιστή για να προσθέσει αυτοματοποίηση στο εργαλείο προγραμματισμού Copilot και θέλει να προσθέσει τέτοια τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing, στις εφαρμογές παραγωγικότητας του Office, στο πρόγραμμα συνομιλίας Teams και στο λογισμικό ασφαλείας. Η εταιρεία με έδρα το Redmond της Ουάσινγκτον βάζει το DALL-E σε λογισμικό σχεδιασμού και το προσφέρει στους πελάτες του Azure cloud.

Ο Ναντέλα εμβαθύνει τους δεσμούς της Microsoft με το OpenAI, καθώς η Google, η οποία επί μακρόν ουσιαστικά έπαιζε μόνη της στην αναζήτηση, εμφανίζεται ξαφνικά ευάλωτη. Το επικρατέστερο μοντέλο της μονάδας της Alphabet για τις αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιεί τις μηχανές αναζήτησης για να «χτενίζει» τον ιστό για συγκεκριμένους όρους και στη συνέχεια αφήνει τους χρήστες να αποφασίζουν μόνοι τους ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες.

Αντίθετα, το ChatGPT απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με θέματα όπως η πολιτική επιστήμη και ο προγραμματισμός υπολογιστών με λεπτομερείς εξηγήσεις, και η μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να εμβαθύνουν μέχρι να κατανοήσουν πλήρως. Το ρομπότ είναι σε θέση να απαντά σε ερωτήματα με φυσικό και ανθρώπινο τρόπο, να διεξάγει μια συζήτηση και να απαντά σε ερωτήσεις που ακολουθούν, σε αντίθεση με τη βασική λίστα μπλε συνδέσμων που παρέχει μια αναζήτηση στο Google.

Η είδηση της επένδυσης έρχεται μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι απολύει 10.000 εργαζομένους, καθώς η αποδυνάμωση της οικονομίας περιορίζει τη ζήτηση λογισμικού. Η Microsoft σημείωσε στην εν λόγω ανακοίνωση ότι θα εξακολουθήσει να επενδύει και να προσλαμβάνει σε βασικούς τομείς προτεραιότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: