Μαρία Χατζηστεφανή: «Το ταλέντο είναι το μέλλον και πρέπει να το στηρίξουμε»

Μαρία Χατζηστεφανή: «Το ταλέντο είναι το μέλλον και πρέπει να το στηρίξουμε»
Empty room with a gray wall mockup
Το τηλεφώνημα για το Dragons’ Den, η ευκαιρία και το μεγάλο buzz και το βιβλίο που έγινε best seller.

Στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε, ως μια εκ των 5 επενδυτών, μέσα από το τηλεοπτικό show Dragons’ Den Greece, όμως στην πραγματικότητα η επιχειρηματική διαδρομή της Μαρίας Χατζηστεφανή μετρά πάνω από δύο δεκαετίες και το brand Rodial έχει φανατικό κοινό σε περισσότερες από 35 χώρες. Οι αδελφές Kardashian, ηχηρά ονόματα από τον χώρο του Hollywood και της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων, Jennifer Aniston, Jessica Alba, Jennifer Lopez, Rita Ora, Dua Lipa, Victoria Beckam και Ellie Goulding φορούν τα καλλυντικά που φέρουν την υπογραφή της Rodial.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ταξίδι για την Μαρία ξεκινά όταν παίρνει την απόφαση να φύγει από τη Μυτιλήνη – τόπο καταγωγής της – για να σπουδάσει Αγγλική φιλολογία στο Λονδίνο. Ούσα φοιτήτρια και παράλληλα με τις σπουδές της την κερδίζει σταδιακά η δημοσιογραφία και αρχίζει να εργάζεται part time σε περιοδικά μόδας και πιο συγκεκριμένα στο seventeen. Δίχως να γνωρίζει τι της επιφυλάσσει το μέλλον, βάζει σταδιακά τα πρώτα λιθαράκια γι’ αυτό που θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

«Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω σε εκείνη την ηλικία, όμως είχα πάθος για τον λόγο, την εικόνα και μου άρεσε που γνώριζα κόσμο από τον χώρο της ομορφιάς και της μόδας. Για το μόνο που ήμουν σίγουρη ήταν ότι δεν πρόκειται να ασχοληθώ επαγγελματικά με την αγγλική φιλολογία. Οι σπουδές μου αποτελούσαν απλά τη βάση, ένα βήμα για να δω που θα πάω στην συνέχεια. Με ενδιέφερε ο χορός του μάρκετινγκ, της διαφήμισης και κοιτούσα το business από την δημιουργική του πλευρά. Ήθελα να ζήσω στο εξωτερικό διότι έβλεπα προοπτικές ανάπτυξης και διεκδίκησα υποτροφία στο πανεπιστήμιο Columbia για να σπουδάσω business» αναφέρει στο Fortune.

Πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι οι συμφοιτητές της έπαιρναν κατεύθυνση συμβουλευτικής ή στρέφονταν στην τραπεζική και κανένας δεν επέλεγε τις δημόσιες σχέσεις. Έτσι έδωσε έμφαση στο corporate finance και της άρεσε. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Salmon Brothers στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για να βρίσκεται στα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία. Ασχολήθηκε με τις αγοραπωλησίες, τις συγχωνεύσεις και την κατάρτιση στρατηγικής, συμβουλεύοντας εταιρείες για τα επόμενα βήματά τους,  μπαίνοντας σε διαπραγματεύσεις, αξιολογώντας due diligence και το έκανε με μεγάλη επιτυχία για τρία χρόνια. Όμως και πάλι δεν ήταν η δουλειά που την κάλυπτε συναισθηματικά.

Παραμένοντας σε στάδιο πειραματισμού, όταν ήρθε από την Salmon Brothers η απόλυση, δεν την προβλημάτισε καθόλου, ίσα-ίσα, την είδε ως ευκαιρία για να εστιάσει σε αυτά που πραγματικά ήθελε να κάνει και να αρχίσει να χτίζει.

«Εκείνο το διάστημα διάβαζα πολλά βιβλία που είχαν γράψει σημαντικές γυναίκες που με ενέπνεαν από το χώρο της μόδας. Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχουμε πολλά γυναικεία πρότυπα που μπορείς να ταυτιστείς, αλλά έστω και αυτά τα ερεθίσματα λειτούργησαν ευεργετικά. Κάνοντας μία έρευνα αγοράς, διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολύ κακές φόρμουλες στο χώρο των καλλυντικών και πολύ λίγες επιλογές. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μία σειρά προϊόντων εξειδικευμένης θεραπείας για συγκεκριμένες ανάγκες του δέρματος. Και γεννήθηκε η Rodial!  Ξεκινήσαμε βέβαια με το ρόδι ως βασικό συστατικό, ωστόσο αυτά που μας απογείωσαν ήταν το snake venom, το dragons’ blood, το bee venom. Ήταν “πιασάρικα” ονόματα και επειδή δεν διαθέταμε marketing budget, αλλά είχαμε σοβαρές φόρμουλες, πήραμε το ρίσκο να μπούμε δυναμικά επικοινωνιακά, κίνηση που τελικά μας βγήκε».

Τα καλλυντικά ήταν ανέκαθεν σημείο αναφοράς για την ίδια. Θυμάται, όπως μου λέει, τη γιαγιά της στο χωριό να φτιάχνει χειροποίητες κρέμες με βασικά συστατικά όπως το ρόδι, το λάδι ελιάς και το κερί της μέλισσας.

Η ευκαιρία και το μεγάλο buzz

Αυτό που τη δυσκόλεψε περισσότερο στα πρώτα της επιχειρηματικά βήματα ήταν η δημιουργία δικτύου πωλήσεων. Άλλωστε τότε δεν ήταν εξελιγμένα τα websites, ούτε υπήρχαν social media και οι πωλήσεις γίνονταν απευθείας στα φυσικά καταστήματα. Η Μαρία αποφάσισε να επενδύσει σε μία δυνατή εταιρεία δημοσίων σχέσεων και να της εμπιστευτεί την επικοινωνία ενός brand που, όπως όλα έδειχναν, είχε δυναμική. Αυτό που έκανε παράλληλα, ήταν να φτιάχνει gift boxes και να τα στέλνει σε όλους τους buyers, συνοδεύοντάς τα με φυλλάδια που τους μυούσαν στην φιλοσοφία της Rodial.

Ο πρώτος που πίστεψε την προσπάθειά της ήταν ο ιδιοκτήτης ενός μπουτίκ πολυκαταστήματος, ονόματι Fennix, ο οποίος την ενημέρωσε ότι έχει έξι μήνες στη διάθεση της και ένα μικρό ράφι στο πολυκατάστημα με την προϋπόθεση να πουλά η ίδια τα προϊόντα της. Το μεγάλο μπαμ και η αναγνωρισιμότητα ήρθαν έπειτα από 5 χρόνια σκληρής δουλειάς, όταν η Rodial λάνσαρε το πρώτο το snake serum, το πρώτο αντιγηραντικό σέρουμ το οποίο έδινε την αίσθηση του botox διότι δημιουργούσε ένα μούδιασμα, παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει από το τσίμπημα του φιδιού, το οποίο χαλαρώνει τους μύες και κατ’ επέκταση, το δέρμα αποφεύγει τις έντονες εκφράσεις που είναι υπεύθυνες για τις ρυτίδες.

«Ξαφνικά έγινε χαμός. Μας έπαιρναν τηλέφωνο ακόμη και από την Αυστραλία. Από την αρχή στέλναμε προϊόντα σε VIPs και celebrities και προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους ατζέντηδες τους και πολλοί από αυτούς ήθελαν να δοκιμάζουν καθετί καινούργιο, να ακολουθούν τις νέες τάσεις της αγοράς».

Δύο δεκαετίες μετά μιλάμε για έναν όμιλο ο οποίος έχει δύο εταιρείες υπό την σκέπη του, την Rodial και την Nip + Fab, απασχολεί 100 εργαζόμενους, έχει παρουσία σε 35 χώρες υιοθετώντας ένα wholesale μοντέλο ανάπτυξης μέσα από πολυκαταστήματα και καταστήματα καλλυντικών.

Την ρωτώ ποιο θα είναι το νέο trend στον χώρο της ομορφιάς και μου απαντά πως η νέα τάση είναι το complexion, κάτι μεταξύ κρεμάς και makeup. Ένα προϊόν μάλιστα που έχει κάνει θραύση είναι το banana low lighter το οποίο περιέχει καφεΐνη, βιταμίνη Ε και κερί μέλισσας, βγαίνει σε ένα χρώμα, δε χρειάζεται να φοράς κονσίλερ, ούτε να βάλεις makeup και χαρίζει υγιή όψη και λάμψη που χρειάζονται τα μάτια. Ειδικά στο lockdown και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε viral στο Tik Tok.

«Η τάση των αδελφών Kardashians, με το πολύ makeup έχει αρχίσει να υποχωρεί. Μετά τον covid ο κόσμος θέλει να κάνει πιο απλές εμφανίσεις και δίνει μεγάλη σημασία στην φροντίδα του δέρματος. Ακόμη και το makeup  του θέλει να έχει στοιχεία περιποίησης και ενυδάτωσης. Οι γυναίκες σήμερα είναι ενημερωμένες, ρωτούν τα συστατικά των προϊόντων που επιλέγουν, κάνουν έρευνα αγοράς, ξέρουν τι θέλουν και το ζητάνε. Το target group το δικό μας είναι 30+ έως 50+, είναι ουσιαστικά η μοντέρνα γυναίκα που περιποιείται τον εαυτό της και θέλει γρήγορες λύσεις».

Συνεχίζει λέγοντας πως για μια επιχείρηση έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία. «Η  αγορά κινείται και αλλάζει συνέχεια, ο ανταγωνισμός είναι τρελός και δεν πρέπει να επαναπαύεσαι. Κάθε χρόνο που περνάει κόβουμε το 20% των προϊόντων που δεν πάνε καλά και τα αντικαθιστούμε με νέα, ενώ επενδύουμε το 5% του τζίρου μας σε έρευνα και ανάπτυξη. Η ελληνική αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον και σίγουρα θα θέλαμε να αποκτήσουμε παρουσία σε φυσικά καταστήματα γι’ αυτό και αναζητούμε τη σωστή ομάδα που θα στηρίξει τον brand. Δυνατές αγορές για εμάς είναι η Αμερική και η Αγγλία, ενώ είμαστε πολύ κοντά στο να μπούμε στην Κορέα και γενικότερα στην περιοχή της Ασίας μέσω της αλυσίδας Sephora».

Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece (αριστερά), Μαρία Χατζηστεφανή (δεξιά)
Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece (αριστερά), Μαρία Χατζηστεφανή (δεξιά)

Το τηλεφώνημα για το DragonsDen

Λένε πως όταν κάτι το θέλεις πολύ, συνήθως το σύμπαν συνωμοτεί και, αργά ή γρήγορα, στο δίνει. Φανατική τηλεθεάτρια του αγγλικού Dragons’ Den, η Μαρία, είχε εκφράσει την επιθυμία να βρίσκεται σε μια από τις καρέκλες των επενδυτών … αλλά το timing δεν ήταν σωστό. «Είχα έρθει σε επαφή με το Dragons’ Den της Αγγλίας πριν από την πανδημία, αλλά δεν ευοδώθηκε. Ερχόμενη στην Ελλάδα για διακοπές το καλοκαίρι συζητούσα με φίλους και τους είπα ότι είναι ένα project το οποίο θα με ενδιέφερε πολύ και δέχτηκα εντελώς τυχαία ένα τηλεφώνημα από την παραγωγή του AΝΤ1. Οι πρώτες σκέψεις ήταν ανάμεικτες: πώς θα βρεθώ ξαφνικά στην Ελλάδα όπου πήγαινα διακοπές δύο φορές το χρόνο κι αυτό στη Μυτιλήνη για να δω τους συγγενείς μου; Είναι ένα σόου το οποίο το παρακολουθώ 19 χρόνια στην Αγγλία και θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην διεθνή τηλεόραση. Ήθελα να βγω από το comfort zone μου και να είμαι μέρος μίας ποιοτικής παραγωγής. Γενικότερα πάω για την εμπειρία και αυτό μου είναι αρκετό. Είμαι ενθουσιασμένη με πολλά start ups σε σημείο που κάνω πολλές προσφορές. Νιώθω ότι μέσα από τo Dragons’ Den Greece ένα ταξίδι που μου θυμίζει το πώς εγώ ξεκίνησα και περνάω την ίδια εμπειρία με άλλους επιχειρηματίες. Το ταλέντο είναι το μέλλον και πρέπει να το στηρίξουμε».

Όσο για το πώς χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως Dragon, θεωρεί πως η αντίδραση της είναι φυσιολογική και σε γενικές γραμμές ταυτίζεται με αυτή του μέσου Έλληνα τηλεθεατή. « Σαν άνθρωπος θα πω τι σκέφτομαι και εξηγώ το γιατί επενδύω, γιατί δίνω συγκεκριμένο ποσοστό. Δεν θεωρώ ότι είμαι αυστηρή. Ανοίγω τα χαρτιά μου και δίνω όλες πληροφορίες που πρέπει να ξέρει ο επιχειρηματίας που έχω απέναντι μου».

Εκεί που δίνει μεγαλύτερη προσοχή είναι στην ιδέα. Να είναι καινοτόμα, να έχει προοπτική και να αποτελεί ιδέα του μέλλοντος. «Ποιες θα είναι οι top εταιρείες τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, σε αυτές θα ήθελα να επενδύσω. Πολύ σημαντική είναι η καθαρότητα της σκέψης του επιχειρηματία, διότι θα συνεργαστούμε και θα πρέπει στα σωστά ερωτήματα να είναι ικανός να δώσει τις σωστές απαντήσεις. Και βέβαια το πόσο ρεαλιστικός είναι. Που πιστεύει ότι θα μπορούσε να φτάσει τα επόμενα χρόνια».

Το βιβλίο που έγινε best seller

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο της «Πώς να επιτύχεις σε 24 ώρες» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, μέσα από τις σελίδες του οποίου μοιράζεται μαθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς για το επιχειρείν.

«Το βιβλίο το έγραψα πριν χρόνια στην Αγγλία. Εκείνη την εποχή έκανα διαλέξεις και συμμετείχα σε σεμινάρια για να δίνω tips σε νέους επιχειρηματίες. Πολλές φορές όταν τελείωνε η διάλεξη ερχόταν πολλοί και κάνανε πρόσθετες ερωτήσεις, πράγμα που με έκανε να πιστέψω ότι μάλλον κάτι δεν εξηγούσα καλά. Οπότε, έχοντας πολλά να πω, είπα γιατί δεν τα βάζω σε ένα βιβλίο να μοιραστώ την γνώση με πολλούς, ακόμη και με εκείνους που δεν μπορούν να είναι παρόντες τα σεμινάρια μου; Το έγραψα σε στάδια και αποτελείται από προσωπικές εμπειρίες. Τι έμαθα εγώ, ποια ήταν τα δικά μου red flags και υπάρχει και ένα βιογραφικό του χαρακτήρα μου στο κομμάτι της δουλειάς. Επίσης στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει ένα top10 list που συνοψίζει όλη την πληροφορία. Δε σας κρύβω ότι μερικές φορές ανατρέχω και εγώ σ’ αυτές τις λίστες για να θυμηθώ βασικά πράγματα».

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο έχει εκδοθεί σε 35 χώρες και το κεντρικό μήνυμα που θα ήθελε η Μαρία να κρατήσει ο αναγνώστης είναι ότι ο καθένας μπορεί να πετύχει, η πορεία δεν είναι εύκολη, η επιτυχία δεν έρχεται ούτε σε 24 ώρες, ούτε σε ένα χρόνο. Ενδεχομένως να πάρει αρκετά χρόνια, αλλά αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι να μην τα παρατάμε ποτέ. Επίσης για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και σε μορφή audio book από την πλατφόρμα JukeBooks.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: