Μετά από μια καραντίνα, το πιο περίεργο καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας και εν μέσω ενός επικίνδυνου δεύτερου κύματος, η διαΝΕΟσις καταγράφει απόψεις, αντιλήψεις και στάσεις για τη μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας.

Τον περασμένο Απρίλιο, η άποψη των Ελλήνων ήταν σχεδόν ομόφωνη: μετά από σχεδόν ένα μήνα σε πρωτοφανή αυστηρή καραντίνα και κατ’ οίκον περιορισμό, σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας θεωρούσαν ότι θα έχουμε επανέλθει “σε μια κανονική καθημερινότητα” μέχρι τον Σεπτέμβριο. Του 2020.

Σήμερα έχουμε Οκτώβριο του 2020 και η “κανονική καθημερινότητα” είναι ακόμη ένα άπιαστο όνειρο. Τι άλλο έχει αλλάξει από τότε; Καθώς η πανδημία περνά σε επόμενες φάσεις, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον SARS-Cov-2 και για την ασθένεια που προκαλεί, καθώς αρχηγοί κρατών κολλάνε και νοσούν κι ο αριθμός των νεκρών στον πλανήτη μας σκαρφαλώνει σε επταψήφια νούμερα, πώς έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο; Πώς αντιδρούμε, πόσο προσέχουμε, πώς αισθανόμαστε και τι περιμένουμε από το μέλλον;

Η διαΝΕΟσις, πέντε μήνες μετά την πρώτη της δημοσκοπική έρευνα για το θέμα, επιστρέφει με πολλές από τις ίδιες -και κάμποσες καινούριες- ερωτήσεις, για να αποτυπώσει το πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία σήμερα. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020, και έγινε τηλεφωνικά σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα με πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω.

Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν κάποια από τα πράγματα που υποπτευόμαστε, αλλά καταρρίπτουν και κάποιους μύθους. Οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και, αναπόφευκτα, πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στα εκπληκτικά αποτελέσματα του Απριλίου. Οι ζωές τους έχουν αλλάξει με συγκεκριμένους τρόπους (στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ψυχολογία, στις ανθρώπινες σχέσεις) και σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο. Από την άλλη, οι απαντήσεις δεν αντανακλούν συνθήκες απελπισίας ή κατάρρευσης. Οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά. Παρ’ όλο που υπάρχει (και εκφράζεται) φόβος και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί, δεν έχει χαθεί ολοσχερώς ή ελπίδα. Σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που μας απασχολούν, υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγούμε κερδισμένοι.

Όπως σχολιάζει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis στη συνοδευτική έκθεση της έρευνας:

Αρχές Φθινοπώρου του 2020 και η πανδημία της Covid-19 είναι ακόμα εδώ. Τελικά υπήρξε δεύτερο κύμα που ακολούθησε αυτό της άνοιξης, και μάλιστα φαίνεται ότι από απόψεως επιπολασμού της νόσου, είναι πιο ισχυρό από το πρώτο. Η εξέλιξη αυτή αναμφισβήτητα επιβαρύνει το γενικό κλίμα στη χώρα, η οποία δεν αντιμετωπίζει μόνο αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνο η πανδημία.

Είναι και όλα όσα συνδέονται με αυτή και κυρίως η οικονομική ύφεση, η οποία από ένα σημείο και μετά μπορεί να καταστεί μη διαχειρίσιμη. Είναι επίσης και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό, που πολλαπλασιάζουν τις ανησυχίες για το παρόν αλλά και το ορατό μέλλον. Σήμερα μάλιστα, η απειλή για την οικονομία θεωρείται η σημαντικότερη και ακολουθείται από το μεταναστευτικό/προσφυγικό και την ενδεχόμενη επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πάνω από όλα όμως αυτό που επιβαρύνει το κλίμα είναι ένας συνδυασμός διάψευσης προσδοκιών και καθημερινότητας που γίνεται όλο και πιο δύσκολη και έχει βέβαια τις ρίζες του στην πανδημία.

Στην ουσία, ό,τι μέχρι πριν από λίγο καιρό αντιμετωπιζόταν ως μία προσωρινή δυσκολία, την οποία μάλιστα αντιμετωπίζαμε με σχετική επιτυχία, σήμερα μετατρέπεται σε μια μονιμότερη συνθήκη, που η αντιμετώπιση της, βέβαια, δυσκολεύει εξ ορισμού. Και αυτό αλλάζει τα πάντα.

Δείτε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας στο FortuneGreece.com

Must Read

STAY CONNECTED
Ακολουθήστε μας στο facebook Ακολουθήστε μας στο Twitter Ακολουθήστε μας στο LinkedIne
© FORTUNE 2024. All rights Reserved.