Mπορεί η χώρα μας να γίνει περιφερειακός κόμβος στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά;

Σίγουρα η απάντηση δεν είναι εύκολη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τον μεγάλο ανταγωνισμό στην παγκόσμια τεχνολογική «αρένα».

Οι μέχρι τώρα επιδόσεις της Ελλάδας δεν ήταν ακριβώς ενθαρρυντικές, καθώς κατατάσσεται στην 26η θέση στην Ευρώπη των 28 στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονοµίας και Κοινωνίας (DESI).

Κάτι φαίνεται όμως να αλλάζει… Από startups μέχρι μεγάλες και εδραιωμένες εταιρείες αλλά και τον δημόσιο τομέα, οι εταιρείες  χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, ώστε να καινοτομούν για το συμφέρον των δικών τους πελατών.

Αυτό είδαν και τα στελέχη της Amazon Web Services, το Cloud δηλαδή της Amazon και αποφάσισαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Το Fortune Greece μίλησε με στελέχη της εταιρείας, τα οποία αποκάλυψαν πως σε πρώτη φάση, ειδικό βάρος θα δοθεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην ψηφιακή τους μετάβαση, έτσι ώστε να υλοποιούν τα μαθήματά τους, αξιοποιώντας την τεχνολογία cloud.

Άλλος ένας μεγάλος της τεχνολογίας, η eBay, επέλεξε την Αθήνα ως την πρώτη πρωτεύουσα παγκοσμίως που υποδέχεται το πρόγραμμα Export Revival. 70 ελληνικές επιχειρήσεις που επελέγησαν για να εκπαιδευτούν από συνεργάτες της eBay στην Ελλάδα θα έχουν δυνατότητα προβολής σε περισσότερους από 183 εκατομμύρια δυνητικούς αγοραστές, σε 190 αγορές, και παρουσία σε σελίδα στο eBay.com, που θα αναδεικνύει τα προϊόντα τους.

Τέλος η Tesla εξετάζει να εντάξει στην ευρωπαϊκή «λεωφόρο της ηλεκτροκίνησης» την Ελλάδα, σε μια διαδρομή 4.800 χιλιομέτρων από τη Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία. Η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει 1.500 ταχυφορτιστές, ενώ το σύνολο της επένδυσης για τους σταθμούς υπολογίζεται στα 60 έως 70 εκατ. ευρώ.  Για την ελληνική διαδρομή, εφόσον το project προχωρήσει, θα φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ. Η ελληνική διαδρομή θα ξεκινάει από την Πάτρα, θα περνάει στην Αθήνα, και στη συνέχει στη Βόρεια Ελλάδα με κατάληξη τον Έβρο.

«Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλά. Μην περιμένετε να γίνουμε Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία σε τρία χρόνια, όταν αυτές οι χώρες, για να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα χρειάστηκαν δεκαετίες για να χτίσουν το ψηφιακό σύστημα τους» αναφέρει στο Fortune Greece ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Θα συμφωνήσουμε μαζί του…

Tάσος Ζάχος, Εditor in Chief Fortune Greece
STAY CONNECTED
Ακολουθήστε μας στο facebook Ακολουθήστε μας στο Twitter Ακολουθήστε μας στο LinkedIne
© FORTUNE 2024. All rights Reserved.