Δέκα κολοσσοί που «έριξαν τσεκούρι» σε χιλιάδες θέσεις εργασίας

Δέκα κολοσσοί που «έριξαν τσεκούρι» σε χιλιάδες θέσεις εργασίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εξάπλωση του κορωνοϊού αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Οι μεγάλοι χαμένοι; Οι βιομηχανίες ταξιδίων και τουρισμού.

Η αγορά εργασίας είναι αναμφισβήτητα «θύμα» του κορωνοϊού και του lockdown σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πτωχεύσεις εταιρειών και οι απολύσεις ήρθαν ως «τσουνάμι» αφήνοντας στον αέρα τις τύχες εκατοντάδων εργαζομένων. Μάλιστα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (υπηρεσία του ΟΗΕ) εκτίμησε ότι με την πανδημία του κορωνοϊού, η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «σοβαρότερη κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς 1,25 δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους.

Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι η πανδημία θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλον τον κόσμο μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα πληγούν σφοδρά, όμως σε απόλυτους αριθμούς, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα αυτήν την περίοδο του έτους.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο ΣΕΒ προέβλεψε ότι το φετινό καλοκαίρι θα υπάρξουν 580.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο το 2020 από 17,2% το 2019, με την απασχόληση σε μέσους όρους να μειώνεται κατά 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχεδόν ένα μήνα πριν, μελέτη της McKinsey εκτίμησε ότι 60 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, δηλαδή περισσότεροι από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού τους, μπορεί να δουν την απασχόλησή τους να πλήττεται από το lockdown που έχει επιβληθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τις επιπτώσεις να κυμαίνονται από μείωση μισθών μέχρι απολύσεις.

Στο ίδιο μοτίβο, μεγάλοι κολοσσοί προχώρησαν σε χιλιάδες απολύσεις εν μέσω τις πανδημίας σε μία ύστατη προσπάθεια να περικόψουν έξοδα και να ανακάμψουν σταδικά από τις οικονομικές απώλειες. Ας δούμε παρακάτω μερικές εταιρείες που απέλυσαν μεγάλο ποσοστό του εργατικού τους δυναμικού.