Έξι Αμερικανοί πρόεδροι που έβγαλαν τον στρατό στους δρόμους

Έξι Αμερικανοί πρόεδροι που έβγαλαν τον στρατό στους δρόμους
epaselect epa08459776 People march during a Black Lives Matter protest following the deadly arrest of George Floyd in Minneapolis, in Sydney, Australia, 02 June 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck in Minneapolis, Minnesota, USA. The unarmed black man later died in police custody. EPA/JAMES GOURLEY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για περισσότερο από μία εβδομάδα, οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχουν καταλάβει τη χώρα, καθώς ο κόσμος απαιτεί δικαιοσύνη για τον Φλόιντ και αμέτρητα άλλα θύματα δολοφονιών από την αστυνομία στις ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να βγάλει το στρατό στους δρόμους προκειμένου να καταστείλει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα.

Για περισσότερο από μία εβδομάδα, οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχουν καταλάβει τη χώρα, καθώς ο κόσμος απαιτεί δικαιοσύνη για το θάνατό του και πολλών ακόμη θυμάτων δολοφονιών από την αστυνομία στις ΗΠΑ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές. Χαρακτηρίζοντας τις διαμαρτυρίες ως επικίνδυνες και καταστροφικές, ο Τραμπ υπονόησε ότι θα χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να στείλει ενεργά στρατεύματα προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Για να το κάνει αυτό, επικαλέστηκε τον Νόμο περί εξέγερσης του 1807 – έναν νόμο που παρέχει στον Πρόεδρο την εξουσία να βγάζει το στρατό στο δρόμο, εάν μια κατάσταση θεωρείται αρκετά απειλητική.

«Σταματάμε τις ταραχές και την ανομία που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα μας. Τα σταματάμε τώρα», δήλωσε ο Τραμπ, ενθαρρύνοντας τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Φρουρά για να «κυριαρχήσουν στους δρόμους».

«Εάν μια πόλη ή ένα κράτος αρνείται να λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της», συνέχισε, «τότε θα χρησιμοποιήσω τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και θα λύσω γρήγορα το πρόβλημα.»

Ο νόμος περί εξέγερσης χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1992, μετά τον βίαιο ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς που πυροδότησε διαμαρτυρίες στο Λος Άντζελες.