2014: Xρονιά ανατροπών για τις μεταφορές στην Ελλάδα

2014: Xρονιά ανατροπών για τις μεταφορές στην Ελλάδα

Υδροπλάνα, αεροπορικές χαμηλού κόστους σε εσωτερικές πτήσεις, ιδιωτικοποίηση ΟΣΕ είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά.

Η Ελλάδα αποτελεί το νέο Ελντοράντο για όσους προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών: Μία μικρή -σε αποστάσεις- χώρα που έως και χθες προστάτευε τον εθνικό της αερομεταφορεά και την ακτοπλοΐα της (ακόμη υπάρχει το καμποτάζ για κρουαζιερόπλοια μη κοινοτικής σημαίας) υπό την πίεση της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως της πίεσης από το εξωτερικό, ανοίγει τις πόρτες σε νέους παίκτες.

Η μάχη των αιθέρων
Τα λεφτά για διαφήμιση δεν περισσεύουν στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Για τον λόγο αυτό έχουν αποφασίσει να γίνεται «ντόρος» γύρω από το όνομα τους με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και επιθέσεις προς τρίτους. Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων η Ryanair χθες υποσχέθηκε ξανά να φέρει 10 εκατομμύρια τουρίστες σε μία πενταετία στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση να μειωθεί το «Σπατόσημο», κίνηση η οποία προκάλεσε -για άλλη μία φορά- την αντίδραση της διοίκηση του Ελευθέριος Βενιζέλος, όσο και της Aegean, οι οποίες έκαναν βασικά λόγο για παραπληροφόρηση από την ιρλανδική εταιρεία.

Αν κανείς κοιτάξει πίσω από τις γραμμές, αυτή η μάχη δίνεται την επομένη της αναδίπλωσης της Olympic Air στις πτήσεις εσωτερικού, αλλά και ένα μήνα πριν η Κομισιόν αποφασίσει -θετική ή αρνητικά- για την εξαγορά της τελευταίας από την Aegean.

Το παιχνίδι των αιθέρων γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο, καθώς ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά δείχνει και η Turkish Airlines, η οποία μέσω δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου φέρεται να μπαίνει σφήνα στον γάμο Aegean-Olympic, καταθέτοντας σημαντικά ελκυστικότερη πρόταση εξαγοράς στη δεύτερη.

Μειωμένα τιμολόγια ανακοίνωσε η ΔΕΗ για επιχειρήσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Airlines, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς και των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών σε περίπτωση που η απόφαση της Κομισιόν είναι θετική. Θέμα χρόνου είναι να δείξει εάν όντως υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από τους γείτονες ή απλώς είναι -για άλλη μία φορά- δηλώσεις του αέρα για εσωτερική κατανάλωση.

Αναμένοντας τις εξελίξεις, οι υπάρχοντες παίκτες παίρνουν θέση μάχης.

Κλιμάκιο της Aegean βρέθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, ώστε να καθησυχάσει τους τοπικούς παράγοντες μετά την ανησυχία που προέκυψε από την απόφαση διακοπής των πτήσεων της Olympic. Η εταιρεία ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις θέσεις επιβατών από και προς τη συμπρωτεύουσα κατά 40%, φθάνοντας έτσι τις 24 χιλιάδες την εβδομάδα, ενώ τους χειμερινούς μήνες Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συνδέονται καθημερινά μέσω της Aegean με εννέα έως έντεκα πτήσεις.

Η κίνηση αυτή της Aegean έρχεται και ως συνέχεια του ενδιαφέροντος της Ryanair να δημιουργήσει μόνιμη βάση στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχει μείνει ευχαριστημένη με την πληρότητα των αεροσκαφών της -πληροφορίες θέλουν να ξεπερνάει το 80%- που συνδέουν τη συμπρωτεύουσα με ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η ιρλανδική εταιρεία είναι η πρώτη χαμηλού κόστους που έχει μπει στο παιχνίδι των εσωτερικών πτήσεων στην Ελλάδα από τις 2 Ιουνίου, συνδέοντας τα Χανιά με τη Θεσσαλονίκη.

Καθώς το «πείραμα» φαίνεται να είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν αποκλείεται η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει -μετά τα Χανιά- την επόμενη βάση διασύνδεσης  με νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς όπου ήδη έχει παρουσία η Ryanair. Η κίνηση αυτή θα πλήξει τόσο την αγορά των ΚΤΕΛ όσο και τους εναπομείναντες ακτοπλόους που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τα βήματα της Ryanair φαίνεται να ακολουθεί και η Easyjet, η οποία σκέπτεται να δημιουργήσει βάση στο Ηράκλειο, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και η Minoan Air μετά από το άδοξο τέλος που είχε η επαφή της με το αεροδρόμιο της Οξφόρδης.

Boeing vs Airbus: Αερομαχία δισεκατομμυρίων

Η επιστροφή των υδροπλάνων
Η πολυδιαφημιζόμενη έλευση των υδροπλάνων το 2004 έληξε άδοξα λίγα χρόνια αργότερα κάτω από την πίεση  θιγόμενων επιχειρήσεων παραδοσιακών μέσων μεταφοράς.

Η δημιουργία υδατοδρομίου στον Πειραιά, στην Πάτρα και σε άλλα κομβικά σημεία αναμένεται να ανακατέψει ξανά την τράπουλα  στον χάρτη διασύνδεσης τόσο της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά, όσο και μεταξύ γειτονικών νησιών.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από το Ιόνιο όπου η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχει αναλάβει για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας να δημιουργήσει υδατοδρόμια σε  Παξούς, Οθωνούς και Ερεικούσα, ενώ ελέγχονται προς επαναδειοδότηση τα υπόλοιπα υδατοδρόμια που λειτουργούσαν στο Ιόνιο έως το 2008.

Κινήσεις, όμως, γίνονται και προς άλλες περιοχές, όπως στην Περιφέρεια Αττικής όπου τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Αγκίστρι, Σπέτσες, Πόρος) αναμένεται σύντομα να αποκτήσουν τα δικά τους υδατοδρόμια.

Καθώς αναμένεται τα περισσότερα από τα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, να αποκτήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια πρόσβαση για υδροπλάνα, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση μικρές ακτοπλοϊκές εταιρείες που αντικείμενο τους είχαν τη διασύνδεση μικρών νησιών.

Η επιστροφή του θρυλικού ΜΙΝΙΟΝ

Ο ιδιωτικός ΟΣΕ
Την ώρα που στους υπόλοιπους τομείς μεταφορών ο ανταγωνισμός φουντώνει, η σταθερή αξία των σιδηροδρόμων αναμένεται να αλλάξει χέρια τους επόμενους μήνες.

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να λήξει στις 16 Σεπτεμβρίου και η όλη διαδικασία δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Ανάλογα με το ποιος θα είναι ο αγοραστής (ενδιαφέρον έχουν δείξει ισχυροί όμιλοι από Κίνα, Ρωσία και Γαλλία) αναμένεται τα πρώτα σημάδια αλλάγής πορείας να διαφανούν τον επόμενο χρόνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δουλεύοντας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, ο οργανισμός, σε μία εποχή που το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της τιμής των καυσίμων, μπορεί να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς τόσο από την ιδιωτική μετακίνηση όσο και από την αγορά των λεωφορείων.