Αυτοί που χαίρονται περισσότερο με την άνοδο της μετοχής της Apple

Αυτοί που χαίρονται περισσότερο με την άνοδο της μετοχής της Apple
Apple stock prices increases are seen inside the NASDAQ building at Times Square in New York September 19, 2012. Apple stock hit an all-time high of $703.50 on Wednesday, ahead of the phone's official availability on Friday, before easing back to $701.03, down 0.1 percent. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: BUSINESS TELECOMS SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR3860U

Η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο αυξάνει διαρκώς την αξία της. Το ίδιο συμβαίνει και στους προμηθευτές της.

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες προμηθευτές της Apple. Οι κορυφαίες 200 από αυτές τις εταιρείες βοηθούν τον κατασκευαστή των Mac να προμηθεύεται πάνω από το 97% του τι χρειάζεται σε υλικά, κατασκευή και συναρμολόγηση.

Οι περισσότεροι από τους προμηθευτές της Apple βρίσκονται στην Ασία, το οποίο είναι λογικό λόγω της συγκέντρωσης των επιχειρήσεων εκεί που συμβάλλουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Η ραγδαία άνοδος της Apple κατά την τελευταία δεκαετία έχει μεταφραστεί σε άνθιση των δραστηριοτήτων για πολλούς από αυτούς τους προμηθευτές. Και το να ακολουθείς τα χνάρια της Apple έχει γίνει μια νόμιμη επενδυτική στρατηγική.

Αλλά πώς μπορεί ένας επενδυτής να κοσκινίσει αυτές τις εκατοντάδες εταιρείες που προμηθεύουν την Apple για να ανακαλύψει ποιες μετοχές αξίζουν να παρακολουθούν; Οι ακόλουθες τρεις εταιρείες είναι μια καλή αρχή:

1. Qualcomm

Δεδομένης της σημασίας του iPhone για την επιτυχία της Apple, η βασίλισσα των smartphone, Qualcomm, είναι μια προφανής υποψήφια. Δεν είναι μόνο ότι η Qualcomm λαμβάνει έσοδα από δικαιώματα για κάθε smartphone που πωλείται, αλλά έχει και μια πολύ επιτυχημένη δραστηριότητα στον κλάδο των ημιαγωγών, κατασκευάζοντας εξαρτήματα για ένα ευρύ φάσμα smartphones.

Οι επεξεργαστές εφαρμογών Snapdragon της Qualcomm έχουν κυριαρχήσει στην αγορά των επεξεργαστών, και η Apple εξακολουθεί να βασίζεται στην Qualcomm για τα απαραίτητα μόντεμ. Η Qualcomm έχει διατηρήσει την ηγετική της θέση στην τεχνολογία baseband, και έτσι η Apple δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγοράζει αυτά τα μέρη από την Qualcomm τώρα ώστε να εξασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά μόντεμ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Qualcomm θα είναι ασφαλής για πάντα. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Apple σχεδιάζει τις δικές της ολοκληρωμένες λύσεις. Όμως, για την ώρα, η Qualcomm απολαμβάνει τα έσοδα που εξασφαλίζει από κάθε iPhone, ενώ πάνω από το 10% των ενοποιημένων εσόδων της προέρχονται από την εταιρεία που κατασκευάζει τα Mac.

2. Taiwan Semiconductor Manufacturing

Για πολλά χρόνια, η Samsung – ο μεγάλος αντίπαλος – ήταν αποκλειστικός συνεργάτης της Apple για την κατασκευή τσιπ. Το τελευταίο πράγμα που η Apple θέλει είναι να πλουτίζει έναν σημαντικό ανταγωνιστή, βοηθώντας έμμεσα τη χρηματοδότηση της έρευνας & ανάπτυξης για ανταγωνιστικά smartphones, αλλά η απομάκρυνση από έναν εταίρο που κατασκευάζει ένα τέτοιο κρίσιμο μέρος μιας συσκευής δεν είναι εύκολη.

Η Apple στράφηκε τελικά στην Taiwan Semiconductor (TSM) το περασμένο έτος, αρχής γενομένης από το Α8, το οποίο τροφοδοτεί τα iPhone 6 και 6 Plus. Εν τέλει, η Taiwan Semiconductor βρέθηκε και επίσημα στη λίστα προμηθευτών της Apple. Η Samsung παραμένει ακόμα …στο μίγμα, παράγοντας κατ’ εκτίμηση το 40% του όγκου των Α8 για την Apple. Είναι επίσης πιθανό ότι η Samsung θα παράγει το επόμενο τσιπ Α9.

Κοιτώντας μακροπρόθεσμα, υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί λόγοι για τους οποίους η Apple κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να μετατοπίζει όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες της προς την Taiwan Semiconductor. Ο συγκεκριμένος κατασκευαστής τσιπ αξίζει σίγουρα της προσοχής μας.

3. Universal Display

Αυτή είναι μια νέα εταιρεία, την οποία παρακολουθούν πολλοί παρατηρητές του κλάδου. Οι οθόνες OLED προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές οθόνες LCD, γι’ αυτό θεωρείτο θέμα χρόνου να υιοθετήσει η Apple τη σχετική τεχνολογία. Το Apple Watch είναι το πρώτο προϊόν της Apple που ενσωματώνει μια οθόνη OLED.

Η νέα φορητή συσκευή χρησιμοποιεί μια ελαστική οθόνη AMOLED της LG Display. Χάρη σε αυτό το σχεδιασμό, η LG Display εξασφάλισε ένα μερίδιο 91% των εσόδων της αγοράς οθονών για smartwatch, σύμφωνα με την DisplaySearch. Η Samsung αναμένεται να παρέχει τις οθόνες OLED στο μοντέλο δεύτερης γενιάς. Η LG Display και η Samsung είναι οι δύο μεγαλύτεροι πελάτες της Universal Display. Και βέβαια, η LG και η Samsung ήταν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές των οθονών OLED, ενσωματώνοντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα smartphone τους.

Η Universal Display προμηθεύει τόσο την πνευματική ιδιοκτησία όσο και τα υλικά που απαιτούνται για να παραχθούν οι οθόνες, και άρα βρίσκεται στο επίκεντρο της μετάβασης στις OLED. Τώρα που η Apple έχει κι αυτή γαντζωθεί από τις OLED, υπάρχει μια σαφής πιθανότητα ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί οθόνες OLED σε έναν αυξανόμενο αριθμό προϊόντων, εφόσον η τεχνολογία συνεχίσει να προοδεύει. Αν αυτό τελικά συμβεί, η Apple θα αγοράζει οθόνες OLED από την LG Display και τη Samsung για πολλά χρόνια, και η Universal Display θα κεφαλαιοποιεί τα οφέλη παρασκηνιακά.