«Αγκάθι» για την τρίτη αξιολόγηση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

«Αγκάθι» για την τρίτη αξιολόγηση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Dutch Finance Minister and President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (L) and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (R) speak at the start of the Annual meeting of the Board of Governors of the European Stability Mechanism (ESM) in Luxembourg, 15 June 2017. The meeting is being held ahead of the monthly Eurogroup meeting. EPA/JULIEN WARNAND

Τι ανέφερε για το θέμα το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Ειδική αναφορά στο θέμα των τραπεζών και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έκανε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Μιλώντας μετά το Eurogroup, ζήτησε να γίνουν άμεσα λειτουργικοί, δηλαδή να τρέξουν πιο γρήγορα.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε:

– Με βάση όσα έχουμε δει αναφορικά με την ρευστότητα και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, έχουμε δει σημαντική βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την επίδραση στις καταθέσεις.

– Ο ELA μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5 δισ. ευρώ, “ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση και ελπίζουμε για την εξάλειψη της βοήθειας”.

– Οι καταθέσεις άρχισαν να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και με μέτριο ρυθμό, επομένως έχουμε δρόμο για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, παραμένουν 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το επίπεδο που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2015.

Σημείωσε δε ότι μετά από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης η μείωση των spreads στα κρατικά ομόλογα δεν έχει συνεχιστεί.

“Σε αυτό το όλο και πιο ευνοϊκό background είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος του ESM. χρειαζόμαστε τακτικές, τριμηνιαίες αξιολογήσεις, και αυτό θα απομακρύνει την αβεβαιότητα και θα συμβάλει στην διατήρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα”.

Επομένως, υπογράμμισε, “είναι προς όφελος της Ελλάδας να ολοκληρώσει εγκαίρως την αξιολόγηση, πριν από το τέλος του έτους. Είναι σημαντικό να γίνει πλήρης χρήση όλων των εργαλείων που είναι διαθέσιμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες κάνουν προσπάθειες να εφαρμόσουν τις στρατηγικές τους και να φέρουν εις πέρας τους στόχους τους”.

Ακόμη τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν άμεσα λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Επίσης, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.