«Άγνοια» δηλώνουν οι Ευρωπαίοι για τη μη περικοπή συντάξεων

«Άγνοια» δηλώνουν οι Ευρωπαίοι για τη μη περικοπή συντάξεων

Από την άλλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει ότι συντάξεις και αφορολόγητο δεν θα μειωθούν.

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες φαίνεται να μη συμμερίζονται τη σιγουριά στελεχών της κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων και συνεχίζουν το «σκανάρισμα» της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ότι το μέτρο θα υπάρχει στο προσχέδιο Προϋπολογισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το iefimerida.gr, σημειώνουν ότι από τη στιγμή που είναι ακόμα σε εξέλιξη ο έλεγχος των στοιχείων για το 2019, οι μειώσεις φυσιολογικά θα συμπεριληφθούν σε αυτό. Οι πληροφορίες επιμένουν, δε, ότι παρά τη σπουδή της ελληνικής πλευράς να «τρέξουν» οι εξελίξεις και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα μια ώρα αρχύτερα, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν τις μετρήσεις πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν πληρέστερη βάση δημοσιονομικών και μακροοικονομικών δεδομένων.

Την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την εκτίμησή του πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο. Ακόμη επέμεινε, μετά το σάλο που ξέσπασε για τις δηλώσεις περί φυσικού τέλους των συνταξιούχων, πως το προσδόκιμο ζωής λαμβάνεται υπόψη στις αναλογιστικές μελέτες.

«Περιμένω τις δικές σας αναλογικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής», είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο μια ολόκληρη παράταξη να κατηγορεί έναν πρωθυπουργό κι έναν υπουργό ότι θέλουν να πεθάνουν άνθρωποι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε ακόμη, την πεποίθηση ότι υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να μην μειωθούν οι συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο. «Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις, να μην περικόψουμε το αφορολόγητο και να ισχύουν και τα αντίμετρα», επεσήμανε και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, την κατηγόρησε για πανικό.

«Το 2017 για το θέμα των συντάξεων λέγατε πως δεν υπάρχουν αντίμετρα, παρά μόνον μέτρα και ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα ισχύσουν το 2019…».