Ανατομία ενός PlayStation 4

Ανατομία ενός PlayStation 4

Η «απόλυτη παιχνιδομηχανή» μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Όταν η Sony παρουσίαζε τον περασμένο Μάρτη το νέο PlayStation 4, κριτικοί και gamers αντιλήφθηκαν ότι δεν πρόκειται για μια απλή προσπάθεια μετεξέλιξης, αλλά για την απόπειρα θεμελίωσης της απόλυτης gaming πλατφόρμας.

Μετά το κάπως χοντροκομμένο PS3, το νέο του «ανιψάκι» απέκτησε κομψό design, λεπτές γραμμές, και ξέφυγε από τα στενά όρια του «μαύρου κουτιού». Στέκεται όρθιο, ξαπλωτό, και για να το ακούσεις θα πρέπει να κάνεις πολύ ησυχία!

Οι controllers του ήρθαν με την κωδική ονομασία DualShock 4: τη μεγαλύτερη και ριζοσπαστικότερη αλλαγή που είδε κανείς από την Sony σε αυτόν τον τομέα μέχρι σήμερα. Παλιοί και νέοι gamers θα καταλάβουν –σχεδόν- αμέσως τη διαφορά, με το χειρισμό να είναι πλέον πιο άνετος από ποτέ. Ακόμη κι αν φας αμέτρητες ώρες μπροστά απ’ την οθόνη.

Οι αποστάσεις μεταξύ των κουμπιών στην κορυφή «άνοιξαν» όσο χρειαζόταν για να μπορείς να κάνεις πλέον πολύ πιο άνετα πολύπλοκους συνδυασμούς, ενώ το ελάχιστα μεγαλύτερο μέγεθός τους πάει το «τυφλό» σύστημα ένα βήμα μπροστά – όσο αρχάριος κι αν είσαι.

Διαβάστε ακόμη: Ήρθε η ώρα για το Playstation 4

Η προσθήκη μπάρας LED και μικροφώνου στους controllers, δίνει τη δυνατότητα in-game συνεννόησης σε τίτλους παιχνιδιών που την υποστηρίζουν, ενώ η αλλαγή στο χρώμα του φωτός δείχνει άμεσα πότε τα όρια ζωής σου στα FPS παιχνίδια πέφτουν.

Όσον αφορά την απόδοση, ο οκταπύρηνος AMD επεξεργαστής υπόσχεται πολλά. Πολύ περισσότερα από τον προκάτοχό του. Παρόλα αυτά η live streaming υπηρεσία της Sony δεν είναι ακόμη έτοιμη, κάτι που σημαίνει ότι οι «noobies» του PlayStation που θέλουν να χαρούν παλαιότερους τίτλους, θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή.

Η αναβάθμιση των παιχνιδιών είναι ένας μικρός μπελάς, μιας κι αν ο τίτλος σου χρειάζεται «φρεσκάρισμα», θα πρέπει να βγεις, να μπεις στο notification menu, και να κάνεις από εκεί το update.

Οι συμβατές εφαρμογές που κυκλοφορούν δεν είναι ακόμη πάρα πολλές. Η Vudu είναι μια από αυτές, καθώς και κάποιες υπηρεσίες music streaming και video store οι οποίες έρχονται «πακέτο» με τη νέα κονσόλα· όμως η Sony δεν επιτρέπει –τουλάχιστον για την ώρα- το streaming αρχείων βίντεο και μουσικής των χρηστών.

Η διπλή κάμερα και το πολυ-μικρόφωνο επιτρέπει την αναγνώριση κινήσεων από τον χρήστη, σαν σε τρισδιάστατο περιβάλλον – όπως το Microsoft Kinect, δηλαδή. Όμως αυτό έρχεται με μια μικρή επιβάρυνση της τάξης των –περίπου- 60 ευρώ (ίσως και κάτι παραπάνω).

Διαβάστε ακόμη: PlayStation 4: Ένα εκατομμύριο πωλήσεις σε 24 ώρες

Η δυνατότητα streaming παιχνιδιών με την κονσόλα PS Vita, λειτουργία που η Sony εισήγαγε από την εποχή του PS3, υπάρχει ακόμη. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες, όπως η Electronic Arts, εκμεταλλεύονται αυτή τη λειτουργία και δημιουργούν μοναδικά περιβάλλοντα χειρισμού όταν παίζεις τους τίτλους τους μέσα απ’ το PS Vita, εξασφαλίζοντας στο χρήστη άμεση πρόσβαση σε όλα τα features του παιχνιδιού (όπως γίνεται τώρα με το «Battelfield 4»).

Μία ακόμη αλλαγή έχει να κάνει με το «πολύπαθο» PlayStation Network. Η συνδεσιμότητα με τους διαδικτυακούς φίλους απέχει όσο το πάτημα ενός κουμπιού. Εντυπωσιακά εύκολο είναι πλέον να μοιραστείς και τα «κατορθώματα» σου στα Facebook, Ustream και Twitch. Πολύ έξυπνη είναι και η λειτουργία ενός ανορθόδοξου «μεγάλου αδερφού», ή αλλιώς Live from PlayStation, ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα να μπεις και να σχολιάσεις στην οθόνη κάποιου άλλου, είτε εκείνος βρίσκεται σε κάποιο γήπεδο του FIFA ’14, είτε σε ένα πεδίο μάχης του Battelfield 4.

Συμπερασματικά, η πρώτη φάση της αναμονής, όσον αφορά τις δυνατότητες του PlayStation 4, έφτασε στο τέλος της. Η τελική ικανοποίηση όμως θα έρθει μόλις δουν το φως της δημοσιότητας οι νέοι τίτλοι που θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες της νέας κονσόλας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Sony δείχνει να αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις των λεγόμενων hardcore gamers, πραγματοποιώντας πολλά βήματα για να φτάσει τις –υψηλές- απαιτήσεις τους. Το μόνο που έχουμε να περιμένουμε πέρα από τα καινούρια video games, είναι οι κινήσεις της εταιρείας γύρω από τις παράλληλες –εκτός gaming- εφαρμογές (όπως πχ. μια πλατφόρμα στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου media hub).