Ανεβάζει στροφές η οικονομία των ΗΠΑ

Ανεβάζει στροφές η οικονομία των ΗΠΑ
Photo:

Σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 4,2% στο β’ τρίμηνο, ενώ μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. 

Τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατάφερε να ξεπεράσει η οικονομία των ΗΠΑ στο β’ τρίμηνο του 2014, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η ανάπτυξη έφτασε στο 4,2%.

Η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν για ρυθμό ανάπτυξης στο 4% , ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Βloomberg, προέβλεπαν άνοδο 3,9%.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εμφάνισαν υψηλότερα κέρδη το προηγούμενο τρίμηνο στα 1,840 τρισ. δολ. σε προσαρμοσμένη βάση. Παράλληλα, αύξησαν τις επενδύσεις τους σε ακίνητα κατά 9,4% και σε εξοπλισμό κατά 10,7%.

Το προηγούμενο τρίμηνο είχε σημειώσει συρρίκνωση 2,1%.

Οι επιχειρηματικές δαπάνες σε νέες υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό και ενέργειας έρευνας και ανάπτυξης αυξήθηκαν περισσότερο από την αρχική εκτίμηση το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, τα επιχειρηματικά αποθέματα έδωσαν μικρότερη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

H αύξηση των εξαγωγών αναθεωρήθηκε στο 10,1% από 9,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ η αύξηση των εισαγωγών μειώθηκε στο 11% από 11,7%. Οι καταναλωτικές δαπάνες, η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, έμεινε αμετάβλητη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, κατά 1.000 μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στις 298.000 έναντι εκτιμήσεων για 300.000.