Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ουκρανία

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ουκρανία

Ουκρανικές δυνάμεις εισβάλουν στο Σλαβιάνσκ, πληροφορίες για τουλάχιστον έξι νεκρούς – Το Κίεβο πήρε πίσω το δημαρχείο της Μαριούπολης (βίντεο και φωτό).

Άνδρες με τα όπλα προτεταμένα εισβάλουν στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας  Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι άνδρες του ουκρανικού στρατού που μετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης που βρίσκεται εδώ και μέρες στα χέρια των φιλορώσων αυτοτονιστών.

Οι συγκρούσεις κοντά στην είσοδο της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία πολιορκείται από ελαφρά θωρακισμένα του ουκρανικού στρατού, στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλου ενός, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές στην περιοχή.

 

«Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν οι υπηρεσίες υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης υπάρχουν ένας νεκρός και ένας τραυματίας», ανέφερε το γραφείο Τύπου της περιφέρειας Ντονέτσκ. Ο τραυματίας νοσηλεύεται στη Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Σλαβιάνσκ είναι «μέχρι και πέντε». «Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έως και πέντε τρομοκράτες εξοντώθηκαν» και «ένας στρατιώτης τραυματίστηκε» στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Τρία οδοφράγματα των αυτονομιστών στην είσοδο της πόλης «καταστράφηκαν», προσέθεσε.

Σε ένα άλλο σημείο λίγο πιο βόρεια του Σλαβιάνσκ, τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους το οδόφραγμα που είχαν νωρίτερα χάσει, και άρχισαν να το ενισχύουν τοποθετώντας αμμόσακους. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, που υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, αποσύρθηκαν από το φυλάκιο αυτό, σε έναν δρόμο κοντά στο χωριό Χρέστιστσε, δύο ώρες αφότου το κατέλαβαν με μια αιματηρή επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, είχε αποτέλεσμα «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αυτονομιστών να βρουν το θάνατο και να τραυματιστεί ένα στέλεχος των ουκρανικών δυνάμεων.

 

Ανεβάζουν τους τόνους οι ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης που έχει στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις. Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του ο Ομπάμα μετά την υπογραφή πριν από μία εβδομάδα της συμβιβαστικής συμφωνίας της Γενεύης για την Ουκρανία, η οποία προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων ομάδων, τόσο φιλοδυτικών στο Κίεβο όσο και φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, καθώς και την εκκένωση όλων των κτιρίων που έχουν καταληφθεί.

«Μέχρι στιγμής, δεν είδαμε να σέβονται ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο Ομπάμα επικαλούμενος τη στάση των Ρώσων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε κακόβουλους ενόπλους να καταλαμβάνουν κτίρια, να παρενοχλούν τον κόσμο που δεν συμφωνεί με αυτούς, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν είδαμε τη Ρωσία να παρέμβει για να τους αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν «συνέπειες και νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της», ενώ τόνισε ότι τα «κατασταλτικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία».

Η απάντηση της Ρωσίας
H Ρωσία αναμένει η διεθνής συμφωνία για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης να εφαρμοστεί με ουσιαστικά βήματα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) της Μόσχας, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η Ρωσία ελπίζει ότι οι συμφωνίες της Γενεύης θα εφαρμοστούν με συγκεκριμένες ενέργειες στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Λαβρόφ. Παράλληλα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν μια επανάσταση στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιούν το Κίεβο ως «πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι» κατά της Ρωσίας.

«Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (…) προσπάθησαν να προκαλέσουν μια νέα ‘χρωματιστή επανάσταση’, μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος, αντίθετη προς το Σύνταγμα», δήλωσε σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η Μόσχα αποκαλεί «χρωματιστές επαναστάσεις» την αλλαγή καθεστώτων όπως η «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία το 2004 ή η «επανάσταση των Ρόδων» στη Γεωργία το 2003. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις χώρες της Δύσης ότι προκάλεσαν τις «επαναστάσεις» σε αυτές τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Το Κίεβο ανέκτησε τον έλεγχο του δημαρχείου της Μαριούπολης
Οι ουκρανικές δυνάμεις της τάξης ανέκτησαν τον έλεγχο του δημαρχείου της Μαριούπολης, του λιμανιού στη νοτιοανατολική Ουκρανία με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, το οποίο είχε καταληφθεί από αυτονομιστές, ύστερα από συγκρούσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα που προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η αστυνομία της Μαριούπολης διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι τα ξημερώματα πραγματοποίησε επιχείρηση αφού είχε εντοπίσει ομάδα τριάντα ανδρών οπλισμένων με μπαστούνια του μπέιζμπολ που προσπαθούσαν να μπουν στο κτίριο για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του. «Ξέσπασαν ταραχές» και τότε οι δυνάμεις της τάξης παρενέβησαν, εξήγησε η αστυνομία διευκρινίζοντας ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το βράδυ της 16η Απριλίου, περί τα 300 άτομα πραγματοποίησαν έφοδο εναντίον βάσης των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών η οποία απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το δημαρχείο. Η επίθεση απωθήθηκε, τρεις δράστες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμη:

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Ουκρανία

Δύο νεκροί μετά από βασανιστήρια στην ανατολική Ουκρανία