Απάντηση Γιούνκερ σε Ερντογάν: «Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»

Απάντηση Γιούνκερ σε Ερντογάν: «Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»
epa04964736 European Commission President Jean Claude Juncker (R) speaks to the media as he welcomes Turkish President Recep Tayyip Erdogan at the EU Commission in Brussels, Belgium, 05 October 2015. The European Union is expected to ask Turkey for help in stemming the flow of refugees reaching the bloc, during a visit to Brussels by President Recep Tayyip Erdogan at which issues such as Ankara's record on human rights are also expected to surface. EPA/OLIVIER HOSLET

Η ηγεσία της Κομισιόν απαντά στις απανωτές τουρκικές προκλήσεις μετά το νέο μπαράζ συλλήψεων πολιτικών.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα τηρήσει την συμφωνία του Μαρτίου για τον περιορισμό της ροής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα Le Soir ο Γιούνκερ τόνισε πως οι Τούρκοι ηγέτες θα είναι οι υπαίτιοι αν η μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταρρεύσει, σημειώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες και από την σύναψη στενότερων σχέσεων με την Ευρώπη.

«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αν η συμφωνία καταρρεύσει «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθούν οι παράτυποι διάπλοι από τις τουρκικές ακτές προς τις ελληνικές ακτές του Αιγαίου συνήφθη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και την υπόσχεση για επιτάχυνση των διαδικασιών για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν καθώς και την επιτάχυνση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ενωση.

Οι συζητήσεις όμως για την εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωσης της βίζας στις μετακινήσεις τους στην ζώνη Σένγκεν, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Οι συλλήψεις μάλιστα την Παρασκευή των μελών της ηγεσίας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις αρκετών Ευρωπαίων ηγετών.

Χωρίς να προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο για τις συλλήψεις της Παρασκευής, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Έκθεση της Κομισιόν αναφέρει το αυτονόητο για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία

Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας κάνει λόγο για προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έκθεση, που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, επισημαίνει πως υπάρχει «σημαντική υποχώρηση» στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, αλλά και ότι οι νομικές αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβάλλονται «επιλεκτικά και τυχαία».

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τους πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί και για τα μέσα ενημέρωσης που έχουν κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει τις επικρίσεις τους για τις διώξεις που υφίστανται από τις τουρκικές αρχές όσοι θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Περισσότεροι από 110.000 δικαστές, δάσκαλοι, αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί έχουν συλληφθεί ή έχουν παυθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να φιμωθεί κάθε νόμιμη αντιπολίτευση.

Περίπου 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων έχουν κλείσει, αφήνοντας 2.500 δημοσιογράφους άνεργους, καταγγέλλει η ένωση Τούρκων δημοσιογράφων.

Παράλληλα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχει υποχώρηση και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι το ένα πέμπτο των δικαστών και των εισαγγελέων έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους μετά το πραξικόπημα.

Εξάλλου κάποιοι από τους συλληφθέντες κρατήθηκαν έως και 30 ημέρες προτού βρεθούν ενώπιον δικαστή στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στην Τουρκία.

«Πολύ σοβαρά ερωτήματα» τίθενται επίσης και για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον όσων θεωρούνται ότι έχουν σχέση με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.