Η άμεση απάντηση της Κομισιόν σε Τσακαλώτο: Όχι άλλες καθυστερήσεις

Η άμεση απάντηση της Κομισιόν σε Τσακαλώτο: Όχι άλλες καθυστερήσεις
European Commission President Jean Claude Juncker holds a news conference at the European Council headquarters after the first day of a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 26, 2015. REUTERS/Yves Herman - RTX1HU5O

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών στην Αθήνα.

Την ώρα που όλες οι πλευρές περίμεναν ένα ήσυχο καλοκαίρι, η επιστολή Τσακαλώτου με τις καταγγελίες κατά των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για καθυστερήσεις και παράλογες απαιτήσεις, τάραξε τα νερά της διαπραγμάτευσης.

Η απάντηση από την Κομισιόν δεν άργησε να έρθει. Η Επιτροπή σήκωσε το γάντι και με μήνυμα που απέστειλε στην κυβέρνηση αφήνει σαφείς αιχμές για καθυστερήσεις, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επόμενη υποδόση των 2,8 δις ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την κυβέρνηση να «τρέξει» όλα τα προαπαιτούμενα μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ώστε να κλείσουν με μια τυπική επίσκεψη του κουαρτέτου στα τέλη Αυγούστου και την τυπική επικύρωση της υλοποίησης των δεσμεύσεων.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η Κομισιόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει τίποτα για να προχωρήσει στα προαπαιτούμενα και ουσιαστικά ο χρόνος πάγωσε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Εάν δεν επισπεύσουν τους ρυθμούς υλοποίησης των προαπαιτούμενων, τότε, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα θα χάσει το Eurogroup  της 9ης Σεπτεμβρίου και θα περιμένει έως τον Οκτώβριο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η δεύτερη αξιολόγηση να καθυστερήσει και να ξεκινήσει από Νοέμβριο.

Το μήνυμα αναμένεται να σταλεί και στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας (11 Ιουλίου) από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν φέρονται διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να δεχθούν να φουντώσει και πάλι το ελληνικό μέτωπο, την ώρα μάλιστα, που αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την Ιταλία και το τραπεζικό της σύστημα.