Απάντηση του Πεκίνου στις ΗΠΑ με δασμούς 60 δισ. δολαρίων

Απάντηση του Πεκίνου στις ΗΠΑ με δασμούς 60 δισ. δολαρίων
epa07029349 A woman works at a Talak textile factory in Wuxi, Jiangsu Province, China, 16 September 2018 (issued 18 September 2018). The US is imposing new tariffs on 200 billion US dollar of Chinese goods will take effect on 24 September 2018, starting at 10 percent and increasing to 25 percent from the start of 2019, media reported. The biggest round of US tariffs so far will apply to almost 6,000 items and will escalate a trade war with Beijing. The tariffs will include items like handbags, rice and textiles. The Chinese commerce ministry said it will retaliate. EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο φαύλος κύκλος του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο οικονομικών κολοσσών συνεχίζεται.

 

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικού ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τους επιπρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ουάσινγκτον.

Από την Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς ύψους 5-10% σε συνολικά 5.200 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, διευκρίνισε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό “να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα” της Κίνας, πρόσθεσε.

Η απόφαση της Κίνας ήταν αναμενόμενη, καθώς την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 10% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 25%.

“Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των τελωνειακών δασμών, η Κίνα θα απαντήσει αναλόγως” προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα: αυτή η νέα ομοβροντία μέτρων “εντείνει την αβεβαιότητα”, είπε ο Γκενγκ Σουάνγκ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται “στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης”. “Όμως αυτό που μόλις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν μαρτυρά καμία ειλικρίνια, καμία καλοπιστία”, συνέχισε, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτους” τους νέους δασμούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο να μειώσει το αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ ανοίγοντας την αγορά του στα αμερικανικά προϊόντα.

Ο Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο για απόπειρα εκλογικής επιρροής

Με αφορμή την κίνηση του Πεκίνου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε την Κίνα ότι «επιχειρεί να επηρεάσει» τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές μέσω εμπορικών κυρώσεων.

«Η Κίνα δηλώνει ανοιχτά ότι προσπαθεί ενεργά να επηρεάσει και να αλλάξει τις εκλογές μας, εξαπολύοντας επίθεση στους καλλιεργητές μας, τους κτηνοτρόφους και τους βιομηχανικούς εργάτες επειδή είναι πιστοί σε μένα» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι η Κίνα προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε ένα διάταγμα εγκρίνοντας την επιβολή κυρώσεων σε βάρος αλλοδαπών που προσπαθούν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν το τελευταίο διάστημα ότι έχουν παρατηρηθεί απόπειρες παρέμβασης εκ μέρους όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και της Κίνας και άλλων χωρών.

«Η Κίνα επωφελήθηκε από τις ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα επί πολλά χρόνια. Ξέρουν επίσης ότι εγώ είμαι εκείνος που γνωρίζω πώς να το σταματήσω», συνέχισε ο Τραμπ σε μια δεύτερη ανάρτησή του. «Θα υπάρξουν μεγάλα και γρήγορα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Κίνας αν στοχοποιηθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και/ή οι βιομηχανικοί εργάτες μας», πρόσθεσε.