Λέιζερ σύνδεση με το φεγγάρι

Λέιζερ σύνδεση με το φεγγάρι

Η NASA κάνει το επόμενο βήμα της επικοινωνίας με το διάστημα, μέσω ανταλλαγής τεράστιου όγκου δεδομένων σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Έχει το περίπλοκο όνομα Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer ή αλλιώς LADEE. Είναι η σύνθετη ονομασία της νέας τεχνολογίας η οποία θα δίνει τη δυνατότητα μέσω αμφίδρομης λέιζερ-επικοινωνίας να φέρνει τόσο κοντά τη σελήνη με τη γη, σαν να βρισκόταν στο διπλανό μας δωμάτιο!

Ο νέος δορυφόρος της NASA, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε τροχιά αυτήν την εβδομάδα, φέρει πάνω του την τεχνολογία LADEE. Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα New Scientist, το λέιζερ επικοινωνίας θα στέλνει ένα ημι-υπέρυθρο μήκος κύματος.

Το λέιζερ αποτελεί κομμάτι του τεχνολογικού πειράματος Lunar Laser Communication Demonstration ή αλλιώς LLCD και το σήμα που θα στέλνει πίσω στη γη θα μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα 622 megabits/sec, δηλαδή έξι φορές γρηγορότερα από τις σημερινές δυνατότητες.

Με τη χρήση ενός μικρού και ελαφρού τηλεσκόπιου, το LLCD θα μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια λέιζερ παλμούς το δευτερόλεπτο σε έναν από τους τρεις σταθμούς που έχουν ήδη επιλεγεί πίσω στη γη.

 

Μοναδικό εμπόδιο σε αυτήν την επαναστατική τεχνολογία αποτελεί ο καιρός και πιο συγκεκριμένα τα σύννεφα. Ο λόγος είναι ότι η συννεφιά μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση τέτοιου είδους σημάτων, γι΄αυτό και οι τρεις σταθμοί που επελέγησαν από την NASA βρίσκονται σε μέρη που φημίζονται για τους καθαρούς τους ουρανούς: το Νέο Μεξικό, η Καλιφόρνια και η Ισπανία.

Οι τρεις αυτοί σταθμοί θα βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση μεταξύ τους αλλά και με το LADEE. Σε πρώτη φάση θα εντοπίζεται η θέση του λέιζερ στο διάστημα, έπειτα θα γίνεται η αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ πομπού και δέκτη και μετά θα πραγματοποιείται η μεταφορά δεδομένων μεγέθους εκατομμυρίων gigabytes, μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πασίγνωστη πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον άνθρωπο στη σελήνη, χρειάστηκε μέρες μέχρι να φτάσει στη γη και να τη δουν τα ανθρώπινα μάτια. Όμως, η νέα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε μέχρι σήμερα.

Το LLCD είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει μόνο τον πρώτο μήνα της νέας διαστημικής αποστολής, αλλά η NASA θέτει τον πήχη πολύ ψηλά. Ακόμη και στο τρισδιάστατο video streaming και την ενεργοποίηση ανθρώπινης τηλε-παρουσίας σε διάστημα και γη ταυτόχρονα.

Όπως παρατηρεί κι ο υπεύθυνος του LLCD, Donald Cornwell, «αν έχεις έναν άρρωστο αστροναύτη στο διάστημα, θα ήταν προτιμότερο να βλέπαμε μία τρισδιάστατη εικόνα του πίσω στη γη για να γίνει ευκολότερα η διάγνωση»!

Διαβάστε ακόμη: Η NASA ετοιμάζεται να «γραπώσει» αστεροειδείς