Απεβίωσε ο Γλαύκος Κληρίδης

Απεβίωσε ο Γλαύκος Κληρίδης

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας νοσηλευόταν από το βράδυ της Τετάρτης πάσχοντας από νεφρική ανεπάρκεια - Συλληπητήρια μηνύματα από όλο τον κόσμο.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όπως ανακοίνωσε ο προσωπικός του ιατρός, Ιωσήφ Κάσιος.

Ο Γλαύκος Κληρίδης νοσηλευόταν από το βράδυ της Τετάρτης στην κλινική «Ευαγγελίστρια» της Λευκωσίας, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, πάσχοντας από νεφρική ανεπάρκεια.

Η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί μη αναστρέψιμη.

Ο Γλαύκος Κληρίδης σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, αφού ήταν μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του 1959 στο Λονδίνο, από τις οποίες προέκυψε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το 1968 ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό. Εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι που εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (14 Φεβρουαρίου 1993) και επανεξελέγη Πρόεδρος στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

Συλληπητήριο μήνυμα του Κάρολου Παπούλια
«Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

«Έφυγε σε μια στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο. Η συγκυρία αυτή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο. Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν. Έφυγε μια ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του Κύπρου», αναφέρει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους δικούς του ανθρώπους.

Συλληπητήριο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά
Η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα, αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας πως ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων.

«Μετείχε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 και βρέθηκε στις επάλξεις ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος» αναφέρει ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «διέθετε σύνεση και τόλμη, διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό».

«Υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του» τονίζει ο πρωθυπουργός εκφράζοντας βαθειά συγκίνηση για το θάνατό του και ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς του.

Συλληπητήριο μήνυμα από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ
Τη λύπη του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Mουν, για το θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη.

«Ο πρόεδρος Κληρίδης ήταν ιδιαίτερα σεβαστός ηγέτης της χώρας του και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ήταν γνωστός για την ισχυρή υποστήριξή του για την επανένωση της Κύπρου και για πολλά χρόνια έπαιξε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

Συλληπητήρια μηνύματα από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα
Με το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας, αναφέρει για την απώλεια του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος. «Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ταυτιστεί και παράλληλα σφραγίσει την κυπριακή υπόθεση. Ανήκει σε εκείνη την ολιγάριθμη κατηγορία πολιτικών που ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους, δεν μπορεί παρά να τους αναγνωρίσει την εντιμότητα της κρίσης και την ανιδιοτέλεια των προθέσεων», αναφέρει η κ. Δούρου.

Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλον τον Κυπριακό ελληνισμό απηύθυνε και το ΠΑΣΟΚ. «Ο Γλαύκος Κληρίδης συνέδεσε όλη του τη ζωή με το μεγάλο εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Αγωνίστηκε για πολλές δεκαετίες, με όλες του τις δυνάμεις και με όλες του τις ιδιότητες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ακόμα και ο θάνατος που ήλθε  σήμερα, ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι μία σύμπτωση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο τον αποχαιρετά με συγκίνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Mία σπουδαία προσωπικότητα της Κύπρου, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γλαύκος Κληρίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή, αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά. «Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και τη σημαντική συμβολή του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του, εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους.