Από άστεγος, στους πλουσιότερους του κόσμου

Από άστεγος, στους πλουσιότερους του κόσμου

Η περιουσία του Ελληνοιταλού Τζον Πολ Ντετζόρια ανέρχεται στα 4 δισ. δολάρια.

Είναι σίγουρα από τις περιπτώσεις ανθρώπων που η ζωή, αφού τους έχει δείξει την κακή όψη της, έρχεται η στιγμή που τους αποζημιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Ελληνοϊταλός, Τζον Πολ Ντετζόρια, ο οποίος βρίσκεται στην 329η θέση της λίστας του περιοίκου Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια, και που πριν από μερικά χρόνια ήταν άστεγος και κοιμόταν μέσα στο αμάξι του.

Σήμερα διοικεί την John Paul Mitchell Systems, εταιρεία παρασκευής προϊόντων για τον καλλωπισμό των μαλλιών, από την οποία και αντλεί ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του. Γεννήθηκε το 1944 στο Λος Άντζελες από Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα. Τα παιδικά του χρόνια κάθε άλλο παρά ανέμελα ήταν αφού οι γονείς του χώρισαν όταν εκείνος ήταν δύο ετών και από την ηλικία των εννέα πουλούσε μαζί με τον αδερφό του εφημερίδες και χριστουγεννιάτικες κάρτες προκειμένου να επιβιώσουν. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες και η μητέρα μη μπορώντας να αναθρέψει τα παιδιά της τα δίνει τελικά  σε ανάδοχη οικογένεια.

Μετά την αποφοίτησή του ο Τζον Πολ Ντετζόρια περνάει δύο χρόνια στο ναυτικό. Βγαίνοντας στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζει προβλήματα ένταξης, μένει άστεγος και συλλέγει μπουκάλια για να επιβιώσει.

Τώρα πώς κατάφερε να διοικεί την John Paul Mitchell Systems, θα λέγαμε ότι αυτή τη φορά έβαλε και η τύχη το χεράκι της. Η πρώτη επαφή με τη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής έγινε με την  απαςχόλησή του στα Εργαστήρια της Redken. Αφού μαθαίνει τα μυστικά του επαγγέλματος, αποφασίζει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση αλλά μένει για δεύτερη φορά άστεγος!

Όλα άλλαξαν το 1980, όταν παίρνοντας ένα δάνειο 700 δολαρίων, δημιουργεί  την John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell. Κοινός στόχος ήταν η εδραίωση στον κλάδο μέσω ενός επαναστατικού συστήματος περιποίησης μαλλιών, τα προϊόντα του οποίου θα παρασκεύαζαν οι ίδιοι.

Σήμερα η εταιρία παράγει πάνω από 100 προϊόντα και είδη κομμωτικής, τα οποία εξάγονται σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Έκτοτε οι επιχειρηματικές τοποθετήσεις του Τζον Πολ Ντετζόρια μόνο κέρδη του αποφέρουν.

Είναι μέτοχος στην Patrón Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989 και πλέον πουλά πάνω από δύο εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο, υπήρξε ιδρυτικό μέλος  της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών House of Blues, ενώ έχει μερίσματα στις εταιρίες Pyrat Rum, Ultimat Vodka, Solar Utility, Sun King Solar, Touchstone Natural Gas, Three Star Energy, Diamond Audio, μια αντιπροσωπία Harley Davidson dealership, μια εταιρία διαμαντιών (DeJoria), την εταιρεία κινητής τεχνολογίας ROK AMERICAS και την John Paul Pet, η οποία περιποιείται ζώα.

Χωρίς να ξεχνάει από που ξεκίνησε επιδίδεται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Μαζί με τον Μπραντ Πιτ, τον Ριτσαρντ Μπράνσον και τον Νέλσον Μαντέλα ίδρυσαν το «Mineseeker», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αναζητεί λύσεις για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκών. Το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, δώρισε 150 χιλιάδες δολάρια για να ξεκινήσει το «Grow Appalachia», έναν οργανισμό που μαθαίνει στους ανθρώπους σε φτωχές περιοχές, κυρίως στο Κεντάκι, να καλλιεργούν, να μαγειρεύουν και να συντηρούν τα λαχανικά τους.

Διαβάστε ακόμη:

Από εκατομμυριούχος, άστεγος

Ένας εκατομμυριούχος… σκουπιδιάρης!