«Από την χρεοκοπία στην θεαματική επάνοδο»!

«Από την χρεοκοπία στην θεαματική επάνοδο»!

Δημοσίευμα του Reuters για την ελληνική ανάκαμψη – Με μειωμένο κόστος η δημοπρασία έντοκων γραμματίων. 

Στην «εκπληκτική ανάκαμψη» της Ελλάδας και την επάνοδό της στις αγορές αναφέρεται το Reuters, το οποίο χαρακτηρίζει «ορόσημο» την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο αρθρογράφος του πρακτορείου, Hugo Dixon, σχολιάζει ότι η Ελλάδα από εκεί που όλοι πίστευαν ότι θα χρεοκοπήσει και θα βγει από το ευρώ, τώρα κάνει μια θεαματική επάνοδο που «επισφραγίζεται» από τις προετοιμασίες για έξοδο στις αγορές.  Το Reuters επισημαίνει βέβαια ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη ακόμα, ενώ υπάρχουν και πολιτικά ρίσκα.

Το δεκαετές ομόλογο που είχε απόδοση 30% δύο χρόνια πριν, τώρα έχει φτάσει στο 6,2% ενώ οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Πειραιώς και Alpha, έχουν καταφέρει να εκδώσουν ομόλογα με μεγάλη επιτυχία, αναφέρει το άρθρο. Αν και η αλλαγή στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τις αγορές οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η στήριξη της ΕΚΤ και η επιστροφή των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές, αυτό που έχει προκαλέσει έκπληξη στους διεθνείς παρατηρητές είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έδωσαν ανταγωνιστικότητα στη χώρα και πέτυχαν το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σάλλας: «Οι διεθνείς επενδυτές μας εμπιστεύονται»

«Βουτιά» επιτοκίου στα 6μηνα έντοκα γραμμάτια
Σημαντικά χαμηλότερο ήταν το κόστος δανεισμού στη σημερινή, προγραμματισμένη δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους του ΟΔΔΗΧ από όπου άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στις αγορές με ομόλογο.

«Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης πήγε σε ξένους αγοραστές» αναφέρει αξιωματούχος του ΟΔΔΗΧ στο Reuters, συμπληρώνοντας ότι περίπου το 80% της σημερινής έκδοσης έντοκων γραμματίων κατέληξε σε χέρια ξένων επενδυτών όταν το ποσοστό αυτό σε προηγούμενες εκδόσεις, κατά το προηγούμενο τρίμηνο, κυμαινόταν στο 40%.

Ειδικότερα, η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων υποχώρησε στο 3,01% από 3,6% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,1 από 2,31 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η Τρίτη 11η Απριλίου. Στο ποσό περιλαμβάνονται και 30% μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας, με ανακοίνωση του με αφορμή τη σημερινή δημοπρασία, εκφράζει την άποψη ότι το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα διαρκώς βελτιώνεται.

Ο κ.Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι η θετική αυτή εξέλιξη είναι «απόρροια της πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσαρμογής, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της μη ύπαρξης δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού.Ως αποτέλεσμα των τεράστιων θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας».

«Η απόδοση, η οποία διαμορφώνεται πλέον σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο προ-Μνημονίου μήνα (Απρίλιος 2010), καθώς και το ύψος και η σύνθεση των προσφορών καταδεικνύουν ότι η Ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Επιστροφή σταδιακή, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται, μεθοδικά και προσεκτικά», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνική έξοδος στις αγορές…μόνο για ξένους