Με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit απειλεί η Βρετανία

Με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit απειλεί η Βρετανία

Σήμερα το ραντεβούν των υπουργών της ΕΕ για τη βελτιοποίηση των θέσεών τους στο ζήτημα του Brexit.

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δώσει ραντεβού στις Βρυξέλλες προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη θέση τους στο Brexit, μετά τις απειλές της Βρετανίας να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της, εκτός κι αν το μπλοκ κάνει πίσω στις απαιτήσεις του για «πληρωμή διαζυγίου» μέχρι και 100 δισ. ευρώ.

«Οι διαπραγματεύσεις θα βυθιστούν στο χάος, καθώς ακόμη και 1 δισ. στερλίνες θεωρούνται “πολλά χρήματα”» σχολίασε ο Βρετανός υπουργός, σε συνέντευξή του στους «Sunday Times».

Ο Ντέιβις, κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες διαβουλεύσεις για το Brexit, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, παραδέχθηκε πως θα είναι «δύσκολες και για τις δύο πλευρές». «Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς θα επιδιώξουμε μία ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας» επεσήμανε, καταλήγοντας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες, δημοσίευμα των Financial Times διαμήνυε ότι το κόστος του Brexit για το Λονδίνο θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε προσδιορίσει το συγκεκριμένο ποσό γύρω στα 50 δισ. ευρώ, ενώ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, έχει εκτιμήσει το ποσό κάπου μεταξύ 40 και 60 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στα παραπάνω σενάρια, η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, είχε διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στις Βρυξέλλες, αρνούμενη ωστόσο, να αποδεχθεί το ύψος των συγκεκριμένων ποσών.

Το κόστος για την έξοδο από την Ε.Ε. αφορά κατά κύριο λόγο, διάφορες πληρωμές για τα έτη 2019 και 2020, οι οποίες είχαν προϋπολογιστεί να καταβληθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.