Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τις επόμενες ημέρες

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τις επόμενες ημέρες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο η πλευρά της ΠΓΔΜ «δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί» στα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα. 

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό πιθανότατα να μην πραγματοποιηθεί σήμερα και η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

«Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή, όταν υπάρξει θα ενημερώσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό», δήλωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με βάση τα κείμενα που έχουν συνταχθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, αναμενόταν να προγραμματισθεί συνάντηση των δύο ηγετών στις Πρέσπες τις επόμενες ημέρες.

Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στα σλαβικά «Severna Makedonija», διαφαίνεται ως η επικρατέστερη των τριών λύσεων που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη λύση διακινούνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά προέρχονται και από την ΠΓΔΜ.