Αρχές Νοεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα

Αρχές Νοεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα

Στο επίκεντρο το χρηματοδοτικό κενό και ο προϋπολογισμός. Καμία αναφορά για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αρχές Νοεμβρίου θα βρίσκεται η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων. Από πλευράς του Ταμείου επικεφαλής θα είναι ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι με τις ελληνικές αρχές θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2014 και όχι η βιωσιμότητα του χρέους.

Διαβάστε ακόμη: «Συντάξεις και μισθοί κάτω των 1.000€ δεν κατάσχονται»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «επιπρόσθετων μέτρων» επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα γίνει σε δόσεις και θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σε άλλες ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον χρόνο εξέτασης του θέματος, όπως επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων από μέρους της Ελλάδας, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε στο παρόν στάδιο να αναφερθεί στις προθέσεις του Ταμείου.