«Αρμέγοντας» φρέσκο γάλα από το ΑΤΜ!

«Αρμέγοντας» φρέσκο γάλα από το ΑΤΜ!

Πώς ο συνεταιρισµός ΘΕΣ γάλα αλλάζει µια παραδοσιακή καταναλωτική συνήθεια.

Το 2011 µια µικρή οµάδα γαλακτοπαραγωγών µε βάση τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία αποφάσισαν να αναβιώσουν τον θεσµό του αγροτικού συνεταιρισµού. Με µοναδικό «όχηµα» την παραγωγική καινοτοµία και σύνθηµα το «Συνεταιριζόµαστε διαφορετικά!», ιδρύεται ο συνεταιρισµός «ΘΕΣγάλα».

Κάθε παραγωγός συµµετείχε µε γνώµονα την ποιοτική και παραγωγική του ικανότητα, ενώ ο «ΘΕΣγάλα» διαπραγµατευόταν απευθείας µε µεγάλες εγχώριες γαλακτοβιοµηχανίες εξασφαλίζοντας δίκαιες τιµές.

Το 2013 το σύνθηµα του συνεταιρισµού µετατρέπεται, από «Συνεταιριζόµαστε διαφορετικά!», σε «ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ». Παράγων για τη µετάβαση στην απευθείας επαφή µε το καταναλωτικό κοινό ήταν η πρωτοποριακή ιδέα της δηµιουργίας ΑΤΜ γάλακτος.

Ξεκινώντας µε τέσσερα σηµεία πώλησης στη Λάρισα, ο «ΘΕΣγάλα» κατάφερε µέσα σε τρία χρόνια να επεκταθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με το βάρος να πέφτει στην ποιότητα και το κόστος να περιορίζεται στο ένα ευρώ ανά λίτρο για κατόχους της προπληρωµένης κάρτας (1,10 για αγορά µε µετρητά), και 0,5 ευρώ για το µισό λίτρο (0,60 µε µετρητά), µόνο στις τρεις πρώτες µέρες  παρουσίας στην Αθήνα διατέθηκαν 20.000 λίτρα γάλα.

Προσθέτοντας στην γκάµα των προϊόντων, µαζί µε το πλήρες και ελαφρύ γάλα, το ηµίσκληρο τυρί, το λευκό αγελαδινό τυρί, το σοκολατούχο γάλα, το ανωτύρι και το γιαούρτι, το στοίχηµα για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών δείχνει να κερδίζεται. Αυτό, άλλωστε, µαρτυρούν και οι ουρές στις περισσότερες γειτονιές!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Νοεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα