«Αστεία» χαρακτηρίζει το Ιράν την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο

«Αστεία» χαρακτηρίζει το Ιράν την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαϊκών δυνάμεων του πλανήτη.

Ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέ χαρακτήρισε «αστεία» την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παγώσει την παραγωγή πετρελαίου. Ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Αλί αλ Ναΐμι, δήλωσε πως «το πάγωμα της παραγωγής είναι η αρχή μιας διαδικασίας. Μπορεί όχι όλες, αλλά οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου».

Η πρόσφατη σύγκρουση στο εσωτερικό του εξανέμισε τις ελπίδες της Wall Street ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα διευκολύνουν την ασταθή κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πορείας των τιμών του πετρελαίου. Η επιστροφή του Ιράν στον παγκόσμιο χάρτη εμπορίου πετρελαίου δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.

Το «πισωγυρίσματα» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας κρατάνε πολλά χρόνια, καθώς είναι εδώ και καιρό είναι «άσπονδοι φίλοι» λόγω των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων.

Θεωρείται, μάλιστα, πως το μεταξύ τους χάσμα στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ έχει βαθύνει και θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσει για να καταλήξουν σε μία συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου.