Μπορεί τελικά το Facebook να φέρει χρήματα στην επιχείρησή σας;

Μπορεί τελικά το Facebook να φέρει χρήματα στην επιχείρησή σας;

Ο Στέφανος Λουκάκος, Director του Facebook SMB EMEA, μιλά στο Fortune Greece για τα τεχνολογικά εργαλεία του Facebook προς τις επιχειρήσεις.

 

Η σχέση των ανθρώπων με τα κινητά τηλέφωνα και τις προσωπικές τεχνολογικές συσκευές είναι τέτοια που το «σκέφτομαι άρα υπάρχω» του Ντεκάρτ έχει μετατραπεί σε «έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο, άρα υπάρχω». Ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη είναι με κάποιο τρόπο συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, με το κινητό τηλέφωνο να αποτελεί πλέον την βασική “πύλη” εισόδου στην ψηφιακή πραγματικότητα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συσκευές κινητών τηλεφώνων είναι περισσότερες από 9 δισ. ξεπερνώντας ακόμη και τον ανθρώπινο πληθυσμό, ενώ στην Ελλάδα, σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυκλοφορούν περίπου…14-15 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα! Την ίδια ώρα, βάσει ερευνών, ο μέσος όρος που ένας άνθρωπος αλληλεπιδρά και συνδέεται με το κινητό του σε ημερήσια βάση είναι περίπου 100 φορές.

Ωστόσο, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών «εργαλείων» δεν συνιστά προνόμιο μόνο των απλών πολιτών, αλλά κρίνεται επιτακτική για την εξέλιξη των επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον τοπικό αλλά και τον διεθνή ανταγωνισμό. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Facebook, η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αφού επιτρέπει  στις επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με 1,9 δισεκατομμύρια πελάτες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 5,1 εκατομμυρίων πελατών στην Ελλάδα.

Πάνω από 70 εκατομμύρια μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως χρησιμοποιούν ενεργά το Facebook για να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους. Σε ότι αφορά τη χώρα μας περί τα 3,6 εκατομμύρια άτομα το χρησιμοποιούν καθημερινά από το κινητό τους τηλέφωνο.

«Πρόκειται για μια διαδικασία εκδημοκρατισμού του marketing υπέρ των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων, παρέχοντάς τους τα ίδια εργαλεία, ώστε να αναπτυχθούν εύκολα και αποτελεσματικά, ανεξαρτήτως του μεγέθους ή της τοποθεσίας τους, του κλάδου στον οποίο ανήκουν ή του επιπέδου των δεξιοτήτων τους» επισημαίνει στο Fortune Greece ο Στέφανος Λουκάκος, Director του Facebook SMB EMEA, ο οποίος μας μίλησε με αφορμή την δεύτερη παρουσίαση της πρωτοβουλίας  «Boost Your Business».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «τρέχει» το Facebook σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Εξειδικευμένα στελέχη της Facebook έρχονται σε επαφή με μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθώντας να τις βοηθήσουν να καταλάβουν τι είναι αυτή η τεχνολογική επανάσταση, και ειδικότερα το κινητό τηλέφωνο και το Διαδίκτυο, και να τις εκπαιδεύσουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία προς όφελός τους. «Το Facebook έχει φέρει ουσιαστικά τον εκδημοκρατισμό στο Διαδίκτυο. Επιτρέπει σε μία μικρή επιχείρηση να κάνει στο Διαδίκτυο αυτό που κάνει και ένας μεγάλος όμιλος με το ίδιο κόστος , απολαμβάνοντας τα ίδια αποτελέσματα. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σχεδόν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους. Και ειδικά σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, μπορούμε να βγούμε από την κρίση μόνο αν βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λουκάκος.

Πώς μπορεί το Boost Your Business να βοηθήσει τις ελληνικές ΜμΕ; Σύμφωνα με τον κ. Λουκάκο, το πρόβλημα με το Διαδίκτυο έγκειται στο ότι είναι χαοτικό και περίπλοκο. «Εμείς αυτό που προσπαθούμε στο Facebook είναι να το κάνουμε πιο απλό για εκείνους κάνοντας τρία πολύ απλά πράγματα, τα οποία δεν χρειάζεται να αφιερώσεις καθόλου χρόνο ή να χρειαστείς συμβούλους. Και αυτό μπορεί να σου δημιουργήσει αποτέλεσμα και να σου αναπτύξει την εταιρεία. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι μπορείς να απευθυνθείς σε κοινό που βρίσκεται εκτός Ελλάδας.» και συνεχίζει λέγοντας πως σχεδόν όλοι οι δυνητικοί πελάτες χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, το οποίο έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και καταναλώνουμε περιεχόμενο.

«Αυτό που λέμε στους επιχειρηματίες είναι ότι πρέπει να έχουν στρατηγική για το κινητό τηλέφωνο γιατί εκεί βρίσκεται η πελατεία τους. Τι είναι αυτή η στρατηγική; Για παράδειγμα να πας στο Facebook και να δημιουργήσεις μία σελίδα (facebook page), κάτι που δεν θα πάρει σε χρόνο πάνω από μισή ώρα το πολύ. Η σελίδα αυτή σου δίνει μια παρουσία στο Διαδίκτυο, μια παρουσία στο κινητό τηλέφωνο».

Το δεύτερο πράγμα που οφείλει να κάνει ένας σωστός επαγγελματίας είναι να πει με σαφήνεια το μήνυμά του. Πως το κάνει όμως αυτό; «Καταρχήν ξέρεις ποιοι είναι οι πελάτες σου – στο Facebook είναι πολύ εύκολο να τους βρεις με τα εργαλεία που υπάρχουν – οπότε πρέπει να μοιραστείς μαζί σου αυτά που μοιράζεσαι και με τους φίλους σου. Να ανεβάσεις δηλαδή ωραίες φωτογραφίες, να γράψεις κάτι με ωραίο τρόπο, να τους προσελκύσεις να κάνουν κλικ. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις εικόνα και βίντεο για να πετύχεις το στόχο σου. Γι αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δικό σου κινητό, δεν χρειάζεται κάποιος επαγγελματίας για να σου κάνει αυτή τη δουλειά».

Ωστόσο, διευκρινίζει, ότι δεν αρκεί να δείξεις στο κοινό σου απλά μια εικόνα ή ένα βίντεο, αλλά να του αφηγηθείς την προσωπική σου ιστορία. «Έχεις π.χ ένα εστιατόριο στην Κρήτη; Δείξ’ τους τα ωραία φαγητά του τόπου. Έχεις ξενοδοχείο; Δειξ’ τους την υπέροχη παραλία που θα βρουν μπροστά τους.»

Ο Στέφανος Λουκάκος, επισημαίνει δε, ότι για να προσελκύσεις τον κατάλληλο κόσμο και το μήνυμά σου να περάσει σε πολύ περισσότερους αποδέκτες χρειάζονται επενδύσεις και προσωπική δουλειά. «Το αποτέλεσμα όμως που παίρνεις από μία τέτοια επένδυση είναι σίγουρο ότι θα σε κάνει να ξανάρθεις. Το Facebook είναι από τα πιο φθηνά μέσα στα οποία μπορείς να διαφημιστείς, τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και ορατά. Ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει το Facebook σε σχέση με άλλα μέσα είναι ότι δεν χρειάζεται μεγάλη επένδυση, πας με την ημέρα, όποτε θέλεις μπορείς να σταματήσεις. Δεν υπάρχει δέσμευση.»