«Χαστούκι» στην Κομισιόν για το φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών

«Χαστούκι» στην Κομισιόν για το φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Πόρισμα – «καταπέλτης» από την νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ως παράνομο, το σχεδιαζόμενο από τη Κομισιόν, φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών (φόρο Τόμπιν), με πόρισμα της. Η 14σέλιδη γνωμάτευση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters θα καταστήσει δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου σε 11 κράτη-μέλη από το 2014. Στόχος του είναι να καταβάλουν οι τράπεζες περίπου 35 δισ. ευρώ το χρόνο, ως αντάλλαγμα για την ενίσχυση που έλαβαν από τους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-09.

Ο φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στις μετοχές, τα ομόλογα, τα παράγωγα, τις συμφωνίες επαναγοράς και το δανεισμό τίτλων. Υπέρ της εφαρμογής του έχουν ταχθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Μπαρόζο: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο

.Οι νομικές υπηρεσίες της ΕΕ αναφέρουν, ωστόσο, στη γνωμοδότησή τους με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου ότι το σχέδιο «υπερβαίνει τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για φορολόγηση βάσει των κανόνων του διεθνούς εθιμικού δικαίου». Σύμφωνα με το έγγραφο, το σχέδιο δεν συνάδει με την συνθήκη της ΕΕ, «καθώς παραβιάζει τις φορολογικές αρμοδιότητες των κρατών μελών που δεν συμμετέχουν».

Η έκθεση, αυτή που πιθανότατα βάζει οριστικά «ταφόπλακα» στη σημερινή μορφή του φόρου, θα αρέσει αντίθετα, στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της ΕΕ που αντιτίθεται στην επιβολή του φόρου.  Η Βρετανία και αρκετά ακόμα κράτη μέλη της ΕΕ αρνήθηκαν να το εφαρμόσουν, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των 11 κρατών να το υλοποιήσουν χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων.

Η επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε κάποια κράτη μέλη θα αποτελούσε επίσης «διάκριση και πιθανόν να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των κρατών-μελών που δεν συμμετέχουν», αναφέρει το πόρισμα.  Η Βρετανία έχει προσφύγει κατά του φόρου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα επηρέαζε ενδεχομένως τις συναλλαγές χωρών που δεν τον υιοθετούν.

Με το χρηματοοικονομικό κλάδο να προειδοποιεί ότι ο φόρος μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας, έχουν ήδη γίνει κινήσεις για να μειωθούν οι συντελεστές του ή να καθυστερήσει η εφαρμογή του.

ΠΗΓΗ: Reuters