CHEP China: Ποιος είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία της

CHEP China: Ποιος είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία της

Ο Σταύρος Καζάκος μιλά για το προσωπικό «στοίχημα» με την κινεζική αγορά, και για τα σχέδια του πολυεθνικού κολοσσού για την Ελλάδα.

Το όνομά της εδώ και έξι δεκαετίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τομέα της παροχής λύσεων διαχειριζόμενων και επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών, για όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η παρουσία της εξαπλώνεται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο εξυπηρετώντας τις ανάγκες των σημαντικών κλάδων της βιομηχανίας καταναλωτικών αγαθών, φρέσκων τροφίμων και χημικών, καθώς και του λιανεμπορίου. Ο λόγος για τη CHEP, η οποία αν καταφέρνει και παραμένει leader στον κλάδο της, οφείλεται στη βαθιά γνώση του βιομηχανικού κλάδου, στην ικανότητα των στελεχών της να βρίσκουν τη βέλτιστη εξατομικευμένη λύση για κάθε πελάτη, καθώς επίσης και στην συστηματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, όποια και αν είναι η εθνικότητά του.

Πρόσφατα ένας Έλληνας τέθηκε Country Director για την περιοχή της Κίνας αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο μιας πολύ σημαντικής αγοράς. Ο Σταύρος Καζάκος μίλησε αποκλειστικά στο fortunegreece.com για τα νέα του καθήκοντα, το προσωπικό «στοίχημα» με την Κινεζική αγορά, καθώς και για το τι περιλαμβάνουν τα σχέδια του πολυεθνικού κολοσσού για την Ελλάδα.

Η σταδιοδρομία του στην CHEP ξεκίνησε από τη θέση του Key Accounts Manager το 2003, ενώ ανέλαβε ηγετικές θέσεις στην CHEP Europe, μεταξύ των οποίων εκείνη του Country General Manager για Ελλάδα και Βουλγαρία.

«Πρόθεση της εταιρείας είναι η διεύρυνση του μεριδίου της στην ελληνική αγορά, επενδύοντας σε μακροχρόνιες συνεργασίες, τόσο με εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός των τειχών, όσο και με όσες αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα, μετατρέποντάς τις σε κοινωνούς των βέλτιστων πρακτικών που έχουμε αποκομίσει μέσα από τη διεθνή μας εμπειρία και προσφέροντάς τους λύσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες κάθε εφοδιαστικής αλυσίδας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παραδέχεται δε ότι οι συνθήκες της αγοράς σίγουρα επηρεάζονται από το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα της χώρας, όμως εκτιμά ότι πλησιάζουμε σε φάση σταθεροποίησης. «Παρόλο που οι οικονομικοί δείκτες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται η εμφάνιση ευκαιριών, οι οποίες -με την κατάλληλη διαχείριση- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης».

Η άποψη που έχει για τους Έλληνες επιχειρηματίες συνοψίζεται στο ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δεν υστερεί σε τίποτα, συγκριτικά με το εξωτερικό, οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αλλά απαιτείται πιο γρήγορη αντίληψη των αλλαγών που συμβαίνουν στις αγορές και η αφομοίωση νέων τεχνολογιών, που λειτουργούν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις. «Αυτό που θα βοηθούσε σημαντικά θα ήταν η συνεχής προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Και αυτή είναι και η συμβουλή που δίνω σε κάθε νέο επιχειρηματία».

Τα νέα καθήκοντα, οι ευθύνες και το «στοίχημα» Κίνα
Έπειτα από αρκετά χρόνια δραστηριοποίησης στην CHEP έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και η επιβράβευση μέσα από την τοποθέτησή του ως επικεφαλής για την περιοχή της Κίνας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η θέση αυτή είναι μια θέση με μεγάλη ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

«Η CHEP είναι μια ανθρωποκεντρική εταιρία και ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας της είναι η προσπάθειά της να τοποθετεί τους ανθρώπους της σε θέσεις που ευνοούν τη συνεχή εκπαίδευσή τους, αλλά και να «χρησιμοποιεί» την εμπειρία και τα ταλέντα τους». Οι ιδιαιτερότητες της Κινεζικής αγοράς, κυρίως όσον αφορά στο λιανεμπόριο, δεν φαίνεται να τον πτοούν, αντιθέτως τις βλέπει ως πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει προκειμένου να εδραιώσει την παρουσία του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κινέζων καταναλωτών.

Εξηγεί πως ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος της Κίνας είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, με παραδείγματα όπως το ALIBABA και το JD να κατέχουν τα υψηλότερα μερίδια και ταυτόχρονα να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ την ίδια στιγμή το παραδοσιακό λιανεμπόριο έχει χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης, γεγονός που επίσης δημιουργεί διαφορετική δυναμική στην αγορά. «Από την σύντομη -ως τώρα- επαγγελματική εμπειρία μου στην Κίνα, λοιπόν, θα έλεγα πως για να καταφέρει κάποιος να εδραιωθεί στην τοπική αγορά θα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική που να συνάδει με τις ιδιαίτερες ανάγκες της -οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο βαθμό συνδεσιμότητας με το διαδίκτυο- και ταυτόχρονα να χαρακτηρίζεται από ευελιξία, καθώς η κινεζική αγορά μεταλλάσσεται με ταχύτατους ρυθμούς».

Τέλος σε ότι αφορά το business plan του πολυεθνικού κολοσσού για το 2017, ο Σταύρος Καζάκος επισημαίνει ότι εστιάζει κυρίως στην επέκταση στην αγορά της Ρωσίας, τονίζοντας, ωστόσο, πως το μέγεθος και η πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης αγοράς απαιτούν ενδελεχή μελέτη, λεπτομερή σχεδιασμό και προσεκτικά βήματα.

Ποια είναι η CHEP
Διαθέτοντας 7.500 και πλέον εργαζομένους και 300 εκατομμύρια παλέτες και εμπορευματοκιβώτια, η CHEP υποστηρίζει περισσότερα από 500.000 σημεία επαφής με τους πελάτες, σε περισσότερες από 50 χώρες.

Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνει διεθνείς συνεργασίες με εταιρείες όπως οι: Procter & Gamble, Sysco, Kellogg’s, Kraft, Nestlé, Ford και GM.

Στην Ελλάδα η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενοικιαζόμενων παλετών και λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας για το λιανεμπόριο (γνωστές και ως Last Mile Solutions – LMS).